BiH
5

Goraždu dodijeljen prestižni certifikat za povoljno poslovno okruženje

Piše: E. A.
Goražde (Foto: Klix.ba)
Goražde (Foto: Klix.ba)
Općina Goražde dobila je certifikat BFC iz oblasti biznisa što je potvrda da je riječ o području sa pozitivnom poslovnom klimom u skladu sa svim evropskim standardima. Goražde je tako svrstano među pet lokalnih zajednica u BIH, koje su u ovoj oblasti u korak sa mnogo većim i razvijenijim evropskim područjima.

U općini ističu da je na putu do BFC certifikata ova lokalna zajednica ispunila 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unaprijeđenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima.

"Jako smo sretni da još sa četiri općine u BiH posjedujemo taj certifikat. Radili smo punih 18 mjeseci na tome i 9. maja idemo u Podgoricu da primimo zvanično ovaj veoma značajan dokument iz oblasti biznisa. Želim da se zahvalim svim mojim uposlenicima, saradnicima, privrednicima, udruženjima i svima koji su dali doprinos u tome. Mnogo općina je otpalo jer nisu mogli zadovoljiti postavljene uslove. Audit je bio svakodnevan, pratili su naš rad i konačno je ispunjen cilj i sve se ovo isplatilo", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Poseban doprinos za ovo priznanje pripada mladom Arminu Čavrku.

''BFC je najznačajniji certifikat u Jugoistočnoj Europi kada je u pitanju pozitivno poslovno okruženje. BFC je svoju priču započeo 2007. godine u Srbiji i od tada se proširio cijelom Jugoistočnom Europom. Ovaj certifikat ustvari znači da Općina Goražde pruža sve informacije kada je u pitanju pozitivno poslovno okruženje i sve one informacije koje bi mogle da interesuju naše privrednike, te sve kapacitete i resurse njima stavlja na raspolaganje kako bi se njihovi biznis planovi i njihove poslovne aktivnosti ostvarile. Koliko je značajan ovaj projekat govori da su u FBiH sve razvojne agencije bile uključene kao i Federalno ministarstvo obrta. Za nas je zaista izrazita čast što smo jedna od općina koja se pridružila ovom elitnom društvu općina koje posjeduju taj certifikat. Međutim, ono što je značajno jeste da svi oni koji budu željeli da ulažu u općinu Goražde onoga trenutka kada vide logo BFC-a koji je u standardizovan znače da će u općini Goražde na vrlo jednostavan način uspjeti da nađu sve informacije koje su im potrebne za pokretanje biznisa", ističe Armin Čavrk stručni saradnik za pravne poslove.

Zvanična dodjela certifikata iz oblasti biznisa, bit će upriličena 9. maja u Podgorici, a pored Goražda certifikat će biti dodjeljen i općinama Žepče, Bosanska Krupa i Tešanj. Ranije je ovaj certfikat dodjeljen i Sanskom mostu.