BiH
4

Goražde: Ugašen požar kod Beriča uz podršku helikoptera Oružanih snaga

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Požar na lokalitetu Beriča je ugašen zahvaljujući zajedničkom angažmanu pripadnika Oružanih snaga BIH, goraždanskih vatrogasaca, Civilne zaštite te radnika preduzeća Bosanskopodrinjske šume, kao i samih građana koji su priskočili upomoć nakon skoro deset sati borbe sa vatrenom stihijom.

"Uz podršku helikoptera OS BiH požar u goraždanskoj mjesnoj zajednici Berič je ugašen. Situacija na terenu bila je izuzetno teška s obzirom na to da se požar približio i objektu ambulante u Beriču. Vatra koja je najprije zahvatila travu i nisko rastinje nošena vjetrom proširila se i na crnogoričnu šumu u pojasu od 15 kilometara i zahvatila blizu 40 dunuma zemljišta", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Reagirali su i iz Kantonalne uprave Civilne zaštite BPK i Službe za civilnu zaštitu općine Goražde tražeći angažman helikoptera, tako da je na gašenju požara angažovano 38 pripadnika OS BiH i helikopter.

Helikopter je u sedam intervencija uspio ugasiti glavni požar te je trenutno situacija pod kontrolom i otklonjena je opasnost od daljeg širenja požara.

"Prema prvim nezvaničnim informacijama, uzrok požara je ljudski faktor, odnosno paljenje svijeća na obližnjem groblju", kazao je načelnik Ramović, dodajući da će više detalja o cijelom slučaju biti poznato nakon što bude provedena istraga.