BiH
0

Goražde: U toku izgradnja savremene tržnice - projekt vrijedan dva miliona KM

FENA
Foto: Goražde
Foto: Goražde
U naselju Rasadnik u općini Goražde u toku je izgradnja savremene gradske tržnice.

Riječ je o projektu vrijednom oko dva miliona KM koji realizuje goraždanska firma "Kaja Company".

Kako je Feni kazao šef gradilišta ove firme Sead Šalo, najkasnije do kraja ljeta Goražde će nakon niza godina dobiti savremeno uređenu gradsku tržnicu u neposrednoj blizini grada, na desnoj obali Drine.

"Projekt izgradnje gradske tržnice, započeli smo u martu. Do sada je realizovano oko 60 posto planiranih aktivnosti, tako da možemo biti zadovoljni dinamikom izvođenja radova. Prema našoj zamisli i projektnoj dokumentaciji bit će to jedan impozantan objekt po ugledu na veće bh. centre", kazao je Šalo.

"Prostor gradske tržnice bit će u potpunosti iskorišten. Uz ostalo sadržavat će 38 poslovnih prostora površine od 20 kvadrata, zatim magacinski prostor i prostor za smještaj zelene pijace od po 1.000 kvadratnih metara. Također, planiran je i restoran te prostor za parking. S obzirom na to da smo završili sve građevinske radove, ovih dana započet će se s aktivnostima na unutrašnjem uređenju, a nakon toga idu oni finalni radovi koji podrazumijevaju uređenje vanjskog prostora, asfaltiranje i priključenje na elektro i kanalizacionu mrežu “, istakao je šef gradilišta firme "Kaja Company". Dodao je da bi prema procjenama i dinamici radova, projekt trebao biti okončan najkasnije do polovine augusta, kada će i početi s radom.

Realizacijom ovog projekta riješit će se dugogodišnji problem zelene pijace na desnoj obali u Goraždu ali i smještaj trgovaca s tzv. male pijace na lijevoj obali, koja nikada nije imala dozvolu za rad.

Kako ističu u firmi "Kaja Company" gradska tržnica imat će sve neophodne uvjete za normalno funkcioniranje i promet prehrambenih, tekstilnih i drugih proizvoda. Firma "Kaja Company" planira i nova upošljavanja, tako da će prema procjenama vlasnika, na gradskoj tržnici biti zaposleno deset radnika.

Radi stvaranja što boljih uvjeta i privlačenja investicija, Općina Goražde raspisala je i novi konkurs za dodjelu neizgrađenog građevinskog zemljišta radi privođenja trajnoj namjeni. Riječ je o 20 parcela od kojih je najviše njih upravo na lokalitetu Rasadnika. Kako je Feni kazao pomoćnik načelnika za urbanizam i prostorno uređenje Enver Adžem, Općina je obavila sve neophodne predradnje i obavila parcelaciju kompletnog Rasadnika, a svoj interes za izgradnju stambeno-poslovnih, privrednih i drugih objekata na ovom lokalitetu već su iskazali brojni investitori.

"Naša je želja da stvorimo što bolji teren za investiciona ulaganja jer investitori žele znati šta dobijaju i po kakvim uvjetima, a sudeći po interesovanju Općina Goražde bi u bližoj budućnosti mogla postati pravo gradilište", kazao je Adžem.