22.000 eura osigurali Nijemci
0

Goražde: U toku deminiranje u naselju Kazagići

FENA
Na području općine Goražde u toku je deminiranje lokacije "Kazagići 5“.

Sredstva za ovaj projekt u iznosu od 22.000 eura osigurao je Rotary klub iz Njemačke, a na deminiranju rade članovi Udruženja za eliminaciju mina iz Sarajeva.

"Radimo sa dva tima od ukupno 16 deminera a danas uključujemo i tim za pretragu sa psima. Do sada smo pronašli tri nagazne mine tzv. klackalice PMA3. Prema podacima BH MAC-a riječ je o području koje je zasijano i poteznim minama. Ovdje je 1995. godine jedna osoba stradala“, kazao je Feni Mustafa Kadribegović, operativni oficir deminiranja UEM-a Sarajevo.

"Na ovoj lokaciji čija ukupna površina iznosi 35.000 metara kvadratnih radićemo još tri do četiri dana a sada nam slijedi uklanjanje vegetacije. Nadamo se da ćemo ovaj zadatak uspješno privesti kraju", istakao je Kadribegović dodajući da će pronađene mine biti uništene u narednoj sedmici.

Teren u Kazagićima nije od onih jednostavnijih i zahtjeva maksimalan oprez i učešće ljudskog faktora te minimalan angažman mehanizacije što usporava radove.

"Jedna od prednosti ovog je što, na sreću, nije zagađen metalom koji ometa metaldetektore i pronalazak mina", istakao je operativni oficir deminiranja UEM-a Sarajevo.