BiH
16

Goražde: Teške optužbe bivših koalicionih partnera, Milović traži smjenu Radeljaša

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović pokrenula je incijativu za smjenu ministra privrede Eseda Radeljaša na nastavku sjednice Skupštine BPK Goražde koja je prekinuta prije sedam dana.

Ranije započeti sukob na relaciji dojučerašnjih partnera u okviru tzv. bloka G6 Daliborke Milović iz LS i Eseda Radeljaša, aktuelnog ministra privrede iz Stranke za bolje Goražde danas je kulminirao teškim međusobnim optužbama.

Inicijativu o smjeni Radeljaša, dopredsjedavajuća Skupštine je pravdala brojnim nezakonitostima u radu, počev od ršenja i nepoštivanja tenderskih procedura.

"Zbog kontinuiranih, pritisaka, ucjena na direktore preduzeća, vrijeđanja i prijetnje poslanicima, ministrima a sve u cilju pridobijanja lične koristi. Sad se, ministre privrede, vama lično obraćam. Nećete me uplašiti sa vašim prijetnjama o mojoj likvidaciji, ni vi ni vaši finansijeri", kazala je Daliborka Milović za govornicom Skupštine BPK Goražde.

Ministar privrede reagovao je najprije iz skupštinske klupe dopredsjedavajućoj da mu 'vrati pare što je posudio' da bi za govornicom odbacio navode o korupciji, pritiscima i ucjenama.

Uzaludni su bili pokušaji predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Aide Obuće da prekine diskusiju jer su uslijedile kontraoptužbe Radeljaša.

"Vi već 15 godina zamajavate narod u BPK Goražde kao dolazite iz reda srpskoga naroda a svi znamo kako ste došli na temelju falisfikovanih dokumenata iz Crne Gore. Vi ste formirali udruženje i manipulisali", kazao je Radeljaš, pojašnjavajući da sve što je on sam uradio, od afaltiranja puteva ili rasvjete, radio u korist građana.

Reagovao je i na upozorenja predsjedavajuće Skupštine.

"Pustite me da odgovorim, ona je tražila moju smjenu, građanima nije jasno".

Ovaj put sjednica Skupštine BPK Goražde nije prekinuta, poslanici su nastavili rad uz nekoliko pauza. U najkraćem, po skraćenoj proceduri usvojen je Zakon o dopuni Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u BPK Goražde a skupština je utvrdila nacrte Zakona o inspekcijama BPK-a Goražde i Zakona o javnom okupljanju i uputila ih u proceduru javnih rasprava.

Izjašnjavanje u vezi sa procedurom izbora članova Nezavisnog odbora odgođeno je za narednu sjednicu. Između ostalih usvojeni su izvještaji o radu za prošlu godinu Arhiva Kantona, Ureda interne revizije, Službe za odnose s javnošću, Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći, Direkcije robnih rezervi, Uprave civilne zaštite, Uprave za inspekcijske poslove i Službe za zajedničke poslove BPK-a Goražde.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu Pravobranilaštva BPK-a Goražde te Izvještaj o izvršenju Budžeta BPK-a Goražde za prvih šest mjeseci ove godine. Vladi BPK-a dato je zaduženje da po hitnom postupku uradi rebalans Budžeta BPK-a za 2015. godinu te obavijesti Skupštinu o mjerama na sanaciji budžeta.

Usvojen je i Izvještaj o utrošku tekuće budžetske rezerve za period 01.01-30.06.2015. godine.Skupština je danas usvojila Izvještaj o provedenim aktivnostimna na izgradnji, održavanju, sanaciji i rekonstrukciji regionalnih cesta i mostova na području BPK-a Goražde za 2014. godinu.