BiH
12

Goražde: Sjećanje na hrabre branioce koji su poginuli na časnom zadatku

Piše: E. A.
Članovi Udruženja demobilisanih boraca općine Pale-Prača položili su cvijeće i proučili Fatihu u mjestu Luke gdje je prije 20 godina u eksploziji helikoptera poginula delegacija tadašnjeg Okruga Goražde, ali i četvorica zlatnih ljiljana.

U mjestu Gornje Bare kod Prače, u noći između 21. i 22. augusta 1995. godine, u eksploziji helikoptera koji je iz Zenice letio za Goražde poginuli su Esad Ohranović, predsjednik Okruga Goražde, Ismet Osmanović, predsjednik ratnog Predsjedništva Općine Rogatica, te četiri zlatna ljiljana Selver Sijerčić, načelnik tehničke službe 81. divizije Armije RBiH, Nermin Šenderović, oficir Generalštaba Armije BiH, Kemal Hrvo, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lahke brigade i Rasim Mašić, zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije Armije BiH.

Sjećanju na tragični događaj, uz najbliže članove porodica poginulih, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja te kantonalnih boračkih udruženja.

Cvijeće na mezarju heroja Sinana Žuge

U vrijeme operacije "Krug“ oslobađanja lijeve obale rijeke Drine, u periodu od 15.8. do 18.9. 1992. desila se i herojska bitka za odbranu Osanice.

Najveći napad na Goražde bio je iz pravca Foče u mjestu Osanica, kada je više oklopnih vozila, tenkova i transportera pokušalo preći dva mosta na rijeci Osanici i osvojiti strateško mjesto, školu na Osanici. Akteri događaja sjećaju se da je tog dana bio "pakao“.

Oklopna vozila su krenula prema mostu praćena stotinama neprijateljskih vojnika i ispaljenih granata, dok su s druge strane bili goloruki branioci, uglavnom mještani i izbjeglice. Tada je poginuo komandant Sinan Žuga.

Sinan i njegovih šest saboraca u trenutku napada na školu u Osanici bili su u objektu. Imali su svega tri granate i nešto lakšeg naoružanja, a Sinan je uspio posljednjom trećom granatom uništiti tenk koji je već došao do mosta. Poginuo je svega nekoliko sekundi poslije toga od granate drugih oklopnih vozila i minobačaca koji su taj dan na školu ispalili više od hiljadu granata raznih profila. Svi njegovi saborci koji su u tom trenutku bili s njim su lakše ili teže ranjeni.

Uništio tenk

"Sve je gorijelo, u sekundi je padalo po 10 granata na školu i rovove ispred škole, imao sam osjećaj da gori rijeka Drina. Četnici su imali za cilj da pređu most, ubiju i zapale sve, a branioci su imali samo jedan cilj - da to spriječe po bilo koju cijenu, makar životom, kao što je Sinan Žuga“, sjeća se Rešad Kovač, saborac koji je u tom trenutku bio u rovu sa Sinanom.

U toku agresije na BiH u borbama na rejonu Osanice poginulo je 67 boraca, a više od 150 je ranjeno. Zahvaljujući njima agresorske snage iz pravca Foče nikada nisu prešle most na Osanici, jednu od najznačajnijih linija odbrane na cijelom području Goražda.

U povodu 23 godine od herojske pogibije komandira osaničke čete, porodica i prijatelji su položili cvijeće na mjesto pogibije i proučili Fatihu na šehidskom mezarju u Rešetnici.