BiH
0

Goražde: Prvi put u BiH izbor direktora škole elektronskim glasanjem

FENA
Goražde
Goražde
U Osnovnoj školi "Fahrudin Fahro Baščelija" u Goraždu danas se provode izbori za direktora ove obrazovne ustanove.

Prvi put bira ga 1.147 roditelja učenika te uposlenici ove škole i to neposredno, tajnim, elektronskim glasanjem koje se provodi na prijedlog Centra civilnih inicijativa.

Ovaj metod izbora direktora ujedno je nastavak i doprinos reformi obrazovanja u BiH, a posebno demokratizaciji, decentralizaciji i depolitizaciji obrazovanja.

"Ovo je inovacija u izbornom procesu u BiH, a sistem elektronskog glasanja pored efikasnosti i jednostavnosti, onemogućava svaku zloupotrebu prilikom glasanja, jača povjerenje u izborni proces i osigurava transparentan i brz uvid u konačan ishod glasanja. Drago nam je da je ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK Goražde prihvatilo ovaj način glasanja", kazao je Feni projekt koordinator CCI-a Dževad Glinac.

Po njegovim riječima, pozitivna iskustva na današnjim izborima predstavljat će ujedno i uvod u zagovaranje istih rješenja širom BIH, kao argument više za provođenje elektronskog glasanja za lokalne i opće izbore u BiH.

Prostor OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija" oblijepljen je promotivnim plakatima kandidata Edibe Bećirević i Adila Mujagića, a regularnost provođenja izbora prati birački odbor.