BiH
37

Goražde: Provedena akcija čišćenja “Let’s Do It - očistimo Zemlju za jedan dan”

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždani su se i danas pridružili najvećoj globalnoj ekološkoj akciji posvećenoj čišćenju zelenih površina i ilegalnih deponija smeća u jednom danu pod nazivom “Let’s Do It - očistimo Zemlju za jedan dan” koja se provodi u cijeloj BiH.

Organizator akcije u Goraždu kao i prethodnih godina je Općina Goražde u saradnji sa Vijećem mladih i omladinskih udruženja, tako da je učesnicima osigurana potrebna logistika.

U akciji su učestvovali uposlenici i volonteri Općine Goražde.

''Dan planete Zemlje slavimo kao poseban dan i postala je praksa da se obilježava određenim sadržajima. Svi su dobro došli jer imamo šta da radimo i šta da vratimo prirodi s obzirom na to da je ona bila veoma darežljiva kad smo mi u pitanju, jer imamo rijeku Drinu i sama pozicija našeg grada daje nam za obavezu da se brinemo i vodimo računa o našoj okolini te spriječimo ekocid koji mijenja prirodu. Svjedoci smo da nam se nepažnja prema prirodi vraća u vidu različitih prirodnih nesreća i nepogoda, a koje smo nekim dijelom prouzrokovali i mi sami“, kaže Samira Drakovac, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu.

“Let’s Do It - očistimo Zemlju za jedan dan” je najveća volonterska akcija u historiji BIH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i zaštićenih područja. Kao i prošle godine, BiH učestvuje u globalnoj akciji čišćenja planete zemlje pod nazivom "Let's Do It World Cleanup 2015". U prošlogodišnjoj globalnoj akciji je učestvovalo 96 zemalja širom svijeta sa više od sedam miliona volontera.

"Želim da kažem da smo zadovoljni odzivom mladih, a poruka svima je da mislimo na naš grad i na našu okolinu“, kaže Adis Pleh, predstavnik Vijeća mladih Općine Goražde.

Procjene su da u BIH postoji više od 10.000 divljih deponija koje imaju izuzetno negativan utjecaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, te da ih je neophodno što prije ukloniti iz prirodnog okruženja i odložiti na za to predviđena odlagališta, odnosno reciklirati dio otpada koji je pogodan za tu svrhu.