BiH
31

Goražde protiv raka dojke: Ako se bolest otkrije na vrijeme, izlječivost je 90 posto

Piše: E. A.
Akcijom članica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" na Trgu branilaca Goražda obilježen je Dan ružičaste vrpce.

Članice Bisera uz pomoć Lokalnog tima ASU BIH Goražde dijelile su edukativne brošure i ružičaste vrpce koje simboliziraju borbu protiv karcinoma dojke.

"Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju", kaže Aida Šalo predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" Goražde.

Broj oboljelih od karcinoma dojke se stalno povećava. Udruženje "Biser" ima registrovanih 75 članica kojima je dijagnosticiran karcinom dojke ali je uspješno izliječen.

"Osim preventivnog djelovanja jako važno je govoriti o ovoj temi, jer još uvijek postoje predrasude da je ova bolest sramota. U našem udruženju imamo 75 registrovanih članica koje su uspješno izliječile karcinom ali pretpostavljam da ih je mnogo više", dodaje Aida Šalo predsjednica "Bisera".

Akciji su se pridružili i srednjoškolci iz Lokalnog tima ASU Goražde, te su zajedno sa članicama „Bisera“ građanima dijelili promotivni materijal.

"Mi uvijek podržavamo ovakve akcije. Posebno što je riječ o podizanju svijesti o ovoj opakoj bolesti. Jako je važno svakodnevno govoriti o tome između ostalih i mladima. Mi se uvijek uključimo u sve aktivnosti jer želimo dati vlastiti doprinos", kaže Faruk Topuz, koordinator Lokalnog tima ASU BIH Goražde

U mjesecu novembru Udruženje Biser će organizirati humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za dvije članice Bisera, Elviru Bičo i Ramizu Alajbegović. S obzirom da je Elviri za mjesečnu terapiju potrebno 5.500 KM, a Ramizi za dvosedmičnu terapiju 2.000 KM iz Udruženja se nadaju da će se u akciju uključiti i institucije BPK Goražde, ali i ostali građani koji su do sada uvijek iskazivali veliku humanost kada je riječ o ovakvim i sličnim akcijama.