BiH
39

Goražde: Počelo rušenje dotrajalih objekata u centru grada

Piše: E. A.
U Goraždu je počelo rušenje dotrajalih objekata u užem gradskom jezgru koji već duže vrijeme predstavljaju opasnost za građane i saobraćaj. Mehanizacija već uklanja ostatke oronule kuće u ulici Kulina bana a planirano je i rušenje još nekoliko objekata koji su u lošem stanju.

"Ruše se zgrade koje su dotrajale, koje predstavljaju opasnost. Pored nekoliko objekata za koje smo donijeli rješenje o rušenju, a postupak smo pokrenuli po službenoj dužnosti i ova zgrada je došla na red. Mi smo naložili vlasniku sprata gospodinu Obarčaninu i Općini Goražde da u roku od 90 dana saniraju ovaj objekat u dijelu u kojem prijeti opasnosti", ističe Enver Adžem, rukovodilac Službe za prostorno uređenje, stambeno - komunalne poslove i raseljena lica.

Nakon što vlasnici i nakon istekla roka nisu počeli sanaciju pokrenut je postupak prinudnog izvršenja.

"Ovaj objekat podliježe pod restituciju i kada smo vršili privatizaciju ovaj objekat smo izuzeli kao i neke poslovne prostore u gradu, jer zakon je rekao da se objekti koji podliježu restituciji ne mogu privatizovati niti prodavati. Mi ćemo nastojati do donošenja Zakona o privatizaciji da izgradimo prizemlje, a vlasnik je spreman da investira u sprat. On je želio i prije nekoliko godina da investira međutim, Općina nije bila spremna da invesitra u prizemlje tako da još nije završen taj objekat. U toku je obezbjeđenje sredstava za izgradnju nove zgrade. Smatramo da će biti izgrađena još ljepša po uzoru na Biznis centar", ističe Adžem.

Plan je rušenje svih dotrajalih objekata u centru grada.

"To je objekat u ulici Alije Hodžića gdje se nalaze četiri stana i buregdžinica.Tender je u toku za izgradnju i taj objekat rušimo kao i objekat preko puta škole Husein ef. Đozo. To su zgrade koje su predstavljale opasnost za život i zdravlje ljudi. Postoje još neki objekti koji su dotrajali i oštećeni u ratu, a nalaze se u perifernim dijelovima odnosno višim zonama to uklanjamo uz pomoć mašina Civilne zaštite. Nama je cilj da se u užem urbanom području otkloni svaka opasnost i da se poboljša izgled grada. Ovo je kontinuiran proces, a pratimo i druge objekte. Prvo će biti naložena sanacija, a ukoliko se ne izvrši sanacija pristupit ćemo rušenju objekta tako da će vlasnik nastojati da izgradi novi objekat", ističe Adžem.

Naloženo je i rušenje kuće preminulog Sulja Ćehovića a na tom mjestu biće izgrađen veoma lijep objekat u starom bosanskom stilu s obzirom da je riječ o mahali, ističu u općini.