BiH
10

Goražde: Otvoren ured organizacije "Zeleni polumjesec" u cilju prevencije ovisnosti

Piše: E. A.
Organizacija "Zeleni polumjesec“ svečano je otvorila ured u Goraždu nakon što su to najavili prošle godine u ovom gradu a podršku je pružilo i Ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK Goražde. Početak rada označen je simboličnim presjecanjem vrpce na ulazu u zgradu u kojoj će biti sjedište organizacije čiji je cilj djelovanja prevencija protiv različitih oblika ovisnosti.

"Program i ciljevi ove organizacije koja je edukativno – zdravstvenog karaktera su prvenstveno prevencija svih oblika ovisnosti i pružanje šanse mladima u svrhu očuvanja njihovog mentalnog zdravlja i otvaranja prostora za kreativno djelovanje. Meni je izuzetno stalo da Zeleni polumjesec zauzme mjesto ovdje, na polju prevencije i borbe protiv svih ovisnosti kojih danas, na žalost koliko znam iz bliskih izvora, ima u Goraždu. Imamo i drugu misiju a to je da pokušavamo obezbjeđivati potrebne prostore i mjesto gdje će se odvijati sadržaji i potrebni uvjeti prema mladim ljudima. Prema tome, naš program nije samo teoretski, već idemo i na praktične oblike našega rada, a to su radionice, edukacije, razni tretmani“, kazao je prof. Redžo Čaušević.

On je danas za profesore, pedagoge i učenike srednjih škola održao i predavanje o temu "Uloga psihologije u prevenciji ovisnosti”. Preventivno djelovanje protiv ovisnosti je prioritet kad je riječ o mladima, smatra kantonalni ministar obrazovanja Damir Žuga.

"Zato je otvaranje ureda Zelenog polumjeseca od velikog značaja za nas. Oni su svoje aktivnosti u posljednje vrijeme proširili na prevenciju ovisnosti koje su se pojavile u zadnje vrijeme kroz internet ali i kladionice“, kazao je Žuga.

On je najavio da će ured organizacije Zeleni polumjesec biti na raspolaganju učenicima svih 10 škola u BPK Goražde kao i druge aktivnosti ove organizacije u Goraždu, između ostalog u stvaranju uslova da mladi ljudi razvijaju i predstavljaju njihova znanja i sposobnosti.

Zeleni polumjesec nastao je 1920-godine, a osnovala ga je grupa intelektualaca, po naredbi prvog predsjednika Republike Turske Kemala Ataturka.