BiH
42

Goražde: Na obali Drine iftarilo više od 1.000 postača

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Turska općina Gungoren večeras je tradicionalno organizirala veliki iftar za više od 1.000 postača iz Goražda na platou ispred džamije Kajserije na samoj obali Drine.

Ova općina već nekoliko godina organizuje iftare u Goraždu kao čin prijateljstva i dar građanima općine Goražde

"Našim prijateljima dugujemo veliku zahvalnost za ovako lijepa druženja ali i sve ono što čine za Goražde. Počastili su nas svojim prisustvom i ovim iftarom a posebno uz ovaj dan kad su naše misli uz Srebrenicu. To nikada ne smijemo zaboraviti“, istakao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde obraćajući se postačima i gostima.

Dova i fatiha proučena je i na ovom mjestu pred duše nevino ubijenih u Srebrenici a zajednički iftar jedan je od najljepših u mjesecu Ramazanu.

"U mubarek mjesecu Ramazanu imali smo veliki broj iftara, i u džematima i kod kuće, ali ovaj večeras je najveći iftar, koji je pripremila naša općina Gungoren iz Turske. Premašio je sva naša očekivanja i zaista je poseban. Veliki broj vjernika postača se odazvao i u ovoj ljepoti posebne noći iftarili smo sa našim prijateljima. Zahvalili smo na ovom daru i zajedničkim trenucima kada Goražde živi jedan poseban život. Nadam se da ćemo i u narednim godinama pripremati iftare i radosti u Allahovoj milosti, provoditi ove posebne trenutke“, poručio je Rasim efendija Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

On je podsjetio da je sutra 27.noć Ramazana, Lejletul Kadr te da će ovom prilikom centralna svečanost na nivou Muftijstva goraždanskog biti organizirana u Rudom, sa povratnicima u ovaj grad, dok će u Kajseriji džamiji u Goraždu biti proučen mevlud.

„Dolazi nam najodabranija noć za sve Muslimane svijeta, noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci. Svaki ibadet i dobro djelo je posebno nagrađeno u toj noći“, kazao je efendija Džafić.