BiH
5

Goražde: Moguća izgradnja dijela vodovoda za industrijsku zonu

Piše: E. A.
Predstavnici Američke agencije za razvoj USAID, te GOLD projekta posjetili su Goražde kako bi se uvjerili u opravdanost projekta izgradnje dijela vodovoda za industrijsku zonu u Vitkovićima.

Općina Goražde ima velike izglede da će, iz grant sredstava Gold projekta čiji je partner, dobiti podršku u realizaciji ovih aktivnosti istaknuto je nakon terenskog obilaska i sastanka u zgradi općine.

Općina Goražde je, naime, partner USAID/SIDA GOLD projekta kao jedna od 20 najuspješnijih općina sa najvećim potencijalom za razvoj. U sklopu projekta aktivan je i grant mehanizam za pomoć u razvoju infrastrukture, te je aplicirala na Javni poziv sa projektom izgradnje jednog dijela vodovoda za industrijsku zonu Vitkovići. Predstavnci USAID-a i GOLD projekta prvo su posjetili kompanije u industrijskoj zoni Vitkovići kako bi se uvjerili u opravdanost projekta, nakon čega je razgovarano o detaljima projekta.

"Mi imamo veliki problem sa vodosnadbijevanjem u industrijskoj zoni Vitkovići zbog sedam novih firmi i imamo potrebu za proširenjem kapaciteta vodosnadbijevanja. U toku je izrada novog rezervoara, a pored toga raspisali smo tender za izradu potisnog uređaja od Fabrike vode. Zatim, treća faza gdje idemo sa novim rezervoarom kapaciteta 150 m3 i dovod od Džindića i priključenje na vodovod 'Starac'. To znači 4 faze, odnosno jedna od faza za vodovod 'Starac'. Moramo da imamo sigurnost u svim narednim proširenjima kapaciteta kako bi mogli desnu obalu da otvorimo sa petom industrijskom zonom i sve ovo uvezujemo sa novim rezervoarima", istakao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

U ovim aktivnostima već se implementira oko 300.000 KM a ukoliko projekat dobije zeleno svjetlo općina Goražde može računati na dodatnih 290.000 KM grant sredstava.

"Aplicirali smo na ovaj iznos a danas smo od strane visoke delegacije vidjeli da su jako zadovoljni sa stanjem na terenu. Obišli su industrijsku zonu Vitkovići i uvjerili se u potrebu izgradnje rezervoara, te na taj način vidjeli ozbiljnost lokalne zajednice. U narednim danima očekujemo zvaničan odgovor da li je naš projekat prošao. Projekat je do sada zaista prošao kroz mnogo faza i nije bilo lako sve to pripremiti i opravdati. U narednom periodu bi trebali da implementiramo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata kada je u pitanju vodosnadbjevanje, a to je uvezivanje Vitkovića sa vodovodom “Starac” i pomoć svih sedam novih privrednih subjekata na ovom području", dodaje Ramović.

Općina Goražde se uspostavljanjem demokratskog okruženja i unapređenja infrastrukture kao osnovnog preduslova razvoja privrede nametnula kao ozbiljan partner, prepoznata je kao jedna od 20 najuspješnijih općina sa najvećim potencijalom za razvoj i jedina je u regiji koja učestvuje u GOLD projektu.