BiH
0

Goražde: Modernizacija regionalnog puta Goražde-Hrenovica

FENA
Dionica regionalnog puta Kriva Draga - Donje Bare bit će rekonstruirana s prvim danima proljeća – potvrđeno je Feni u ministarstvu privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Resorni ministar Elfad Mašala pojasnio je Feni da je prema federalnom ministarstvu prometa i komunikacija kandidiran projekt modernizacije regionalnog puta R 448 Goražde-Hrenovica. Cijeneći značaj ovog projekta Vlada Federacije putem svog resornog ministarstva nedavno je odobrila 500.000 maraka u ove svrhe, što su sredstva iz GSM licence.

„Federalno ministarstvo se opredijelilo za taj dio regionalnog puta R 448 Goražde - Hrenovica. Projekt predviđa rekonstrukciju dionice Kriva draga - Donje Bare u dužini od pet km. Time će se omogućiti ekonomski i demografski opstanak ljudi na tom području“, kazao je ministar Mašala.

Ističući da su kvalitetne putne komunikacije jedan od preduvjeta za kvalitetniji život stanovništva, posebno u ruralnim područjima on je dodao da će se značajna pažnja posvetiti modernizaciji puteva posebno u naseljenim mjestima.

„Mi smo kandidirali mnogo projekata i očekujemo dobar nastavak saradnje s federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i s drugim institucijama te direkcijom iz Kantona Sarajevo. Nadamo se da ćemo u naredne tri do četiri godine sva naselja u ruralnim područjima gdje egzistira veći broj stanovnika povezati kvalitetnim i asfaltiranim putnim komunikacijama“, kazao je ministar privrede BPK-a.

Kako bi se spremno dočekalo proljeće i krenulo realizacijom projekta rekonstrukcije puta Kriva Draga - Donje Bare, u tendersku proceduru i odabir izvođača radova trebalo bi se krenuti uskoro. Uz ovu, ministar je podsjetio da je već okončana tenderska procedura i za rekonstrukciju putnih pravaca Ilovača-Brzača, Berič-Spahovići i Podborovići-Rešetnica što je također od velikog značaja, s obzirom na to da je riječ o putevima koji povezuju gusto naseljena područja.