BiH
0

Goražde: Mirni protesti policije pred zgradom VladeBosanskopodrinjskog kantona

FENA
Goražde
Goražde
Mirnim protestima ispred zgrade Vlade Bosanskopodrinjskog kantona, goraždanski policajci danas su izrazili svoje nezadovoljstvo teškim materijalnim položajem i statusom.

Protestno okupljanje uslijedilo je nakon što raniji pokušaji i pregovori Sindikata policije i Vlade Kantona o ispunjenju zahtjeva policajaca nisu dali rezultate.

Zahtjevi su ponovljeni i na današnjem protestnom okupljanju gdje su se s policajcima između ostalih, susreli premijer BPK-a Nazif Uruči i ministar unutrašnjih poslova KMUP-a Nusret Sipović.

"Sindikat policije BPK-a u zahtjevima upućenim kantonalnoj vladi traži donošenje nove uredbe o koeficijentima za plaće policijskih službenika, zatim da se osnovica za plaću u budžetu za 2007.-planira u iznosu od 360 KM i da se topli obrok poveća na 10 KM po radnom danu", kazao je predsjednik skupštine Sindikata policije BPK-a Emko Rizvanović. Istakao je da se goraždanski policajci nalaze u najgoroj situaciji u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH, što potvrđuje činjenica da osnovna plaća policajca u Goraždu iznosi 310 KM.

"U posljednjim pregovorima Vlada Kantona za naše zahtjeve nije imala razumijevanje navodeći kao razlog Odluku o privremenom finansiranju koja je na snazi. Međutim, mi ne tražimo da se spomenuti zahtjevi odmah ispune već da se donesu navedeni podzakonski akti i da se u budžetu za 2007. godinu planiraju iznosi za naša primanja iz radnog odnosa u iznosu u kojem tražimo", istakao je Rizvanović.

Obraćajući se brojnim okupljenim policajcima premijer BPK-a Nazif Uruči izrazio je žaljenje što su, kako je kazao, oni prisiljeni na ovakav način tražiti svoja prava. Uruči je kazao i kako je svjestan teške situacije u kojoj se goraždanski čuvari reda i mira nalaze, dodajući kako se na dnu ljestvice u Federacij nalaze i svi ostali budžetski korisnici što je stvar finansijske moći ovog kantona.

"U prošloj godini plaća policajca u ovom kantonu je povećana za pet posto i prvi put u proteklom mandatnom periodu oni su ostvarili pravo na naknade za rad u vrijeme, praznika, vikenda i slično. Svim budžetskim korisnicima u BPK-u tokom prošle godine plaće su povećane u prosjeku od 9 do 34 posto, topli obrok za 26 posto i regres za 1,5 posto u odnosu na godinu prije, ali očito je zaostatak iz protelih godina bio toliki da se nije mogao nadoknaditi da i policajci budu ravnopravni sa svojim ostalim kolegama u Federaciji", kazao je premijer Uruči koji je ponovio raniji stav da se zahtjevima policajaca u trenutnoj situaciji ne može udovoljiti.

Predstavnici Sindikata policije BPK-a upozorili su kako će se protesti u isto vrijeme organizirati svaka tri do četiri dana sve do konačnog ispunjenja zahtjeva goraždanskih policajaca te da će, ukoliko im se ne udovolji, stupiti u generalni štrajk.