BiH
0

Goražde: Isplata stipendija čeka usvajanje budžeta

Piše: E. A.
(Potpisivanje ugovora o stipendiranju) Foto: Klix.ba
(Potpisivanje ugovora o stipendiranju) Foto: Klix.ba
Ministar za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga potpisao je ugovore sa 100 studenata od ukupno 199 koji su ispunili kriterije za dobijanje studentskih kredita, dok će preostali studenti ugovore potpisati već sutra.

Za goraždanske prilike ovo je rekordan broj studenata koji ostavaruju pravo na kredit u posljednjih nekoliko godina. U ove svrhe Vlada će izdvojiti 266.000 KM. Iako se na vrijeme krenulo u određivanje kriterija za dodjelu kredita tek iz četvrtog pokušaja su usvojeni.

"Na današnjem vremenu ova stipendija će mi značiti mnogo. Za vrijeme svog studija nastojat ću ostvariti napredak i opravdati očekivanja. Mislim da će stipendije biti od velike pomoći svim studentima koji su imali tu mogućnost da ih dobiju", kazala je Alida Adžem, studentica prve godine Bosanskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Iznos studentskih kredita nije isti za sve studente i kreće se u rasponu od 130 do 220 KM, s tim što učenici generacije imaju dodatnih 30 posto na iznos odobrenog studentskog kredita.

"Mogu da izrazim zadovoljstvo što smo došli do potpisivanja ugovora sa studentima. Studenti koji budu ostvarili veliki prosjek na fakultetima mogu ovaj studentski kredit smatrati stipendijom i ako tako bude oni će vratiti minimalan iznos sredstava ili neće nikako. U ugovoru je detaljno definisano ko i kako će vraćati studentski kredit. Onaj ko završi s prosjekom 9 i više, u redovnom roku ne vraća, onaj ko završi s prosjekom iznad 8, vraćat će određen procenat kako je definisano ugovorom", pojašnjava ministar Damir Žuga.

Ipak, isplata studentskih kredita se neće moći realizovati sve dok se ne usvoji budžet za ovu godinu. Ministar je i u ime studenata uputio apel svim poslanicima Skupštine BPK Goražde da što prije usvoje Budžet BPK za 2016. godinu kako bi se studentski krediti mogli što prije isplatiti.

Federalno ministarstvo obrazovanja izdvaja po jednom studentu iz Goražda mjesečno 219 KM i to za smještaj i hranu u studentskim domovima. Pored resornog kantonalnog ministarstva obrazovanja sredstva za stipendiranje odnosno kreditiranje studenata izdvajaju lokalne zajednice u sastavu kantona, nevladine organizacije ali i federalno ministarstvo obrazovanja što govori da studenti doista imaju veliku podršku od svih nivoa države u procesu visokog obrazovanja. Studenti koji studiraju u Goraždu nemaju pravo na studentski kredit.