BiH
34

Goražde: Gradi se novi dom za petočlanu porodicu Čolo

Piše: E. A.
Petočlana porodica Čolo iz Vranića kod Goražda uskoro će dobiti novi krov nad glavom i siguran smještaj. Iz stare kuće koju je ugrozilo klizište morali su iseliti prije godinu dana. Tada im je u pomoć pritekla općina Goražde i osigurala privremeni smještaj. U međuvremenu, posredstvom Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodnih nesreća, osigurana su i sredstva za izgradnju kuće na novoj lokaciji.

Klizište u njihovom selu Naseoci pojavilo se prije 11 godina, da bi se prije dvije godine ponovo aktiviralo a ovaj put direktno je ugrozilo stambeni objekat porodice Čolo koja je zbog sigurnosti morala iselila u januaru naredne godine.

Za porodicu Čolo osiguran je privremeni smještaj te upućen dopis Fondu za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH koji je imao razumijevanja te je još prošle godine odobreno 35.000 KM za izgradnju novog stambenog objekta za ovu porodicu. Nakon što su se stekli uslovi, danas je na sjednici općinskog štaba Civilne zaštite potpisan i tripartitni ugovor o realizaciji ovog projekta.

"Ovaj ugovor je kruna sveokupnog rada. Sredstva smo dobili ranije, a ovom prilikom se možemo zahvaliti Fondu, a posebno načelniku Općine Goražde koji je lično obilazio sve one koji su u Upravnom odboru Fonda i direktora Fonda kako bi im objasnio naš problem i približio situaciju u kojoj se našla porodica Čolo. Moramo znati da je 2014. bila jako teška godina jer je bilo mnogo zahtjeva pred Fondom. Oni su prepoznali naš problem i sredstva su već u šestom mjesecu 2015. godine uplaćena. Mi smo izdvojili sredstva i do onog momenta su bila rezervisana sve dok porodica nije stekla uslove da osigura gradnju objekta, građevinsku dozvolu i mogućnost pristupnog puta za gradnju porodične kuće. Radovi mogu početi odmah", ističe Samira Drakovac, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu.

Ona dodaje da su osim za porodicu Čolo, osigurana i sredstva za porodice Kavazović i Kovač.

"Poslali smo sveukupnu dokumentaciju nismo imali nikakvih urgencija ili bilo kakvih upita po tom pitanju. Ta sredstva imaju svoju namjenu i daju određenu slobodu i mogućnost da se korektno odradi taj posao. Naime, 80 posto plaćamo građevinski materijal, a do 20 posto uplaćujemo na račun, i na taj način se može osigurati radna snaga i mogućnost osiguranja radova koji su najpovoljniji za porodicu", dodaje Drakovac.

U porodici Čolo sretni su što će uskoro trajno riješiti svoje stambeno pitanje i zahvalni općini Goražde što je stala uz njih kada im je bilo najpotrebnije.

"Uslijed elementarne nepogode došlo je do klizišta tako da smo morali napustiti stambeni objekat. Načelnik, cijela Općina i Civilna zaštita izašli su na teren kada se to desilo i osigurali su nam objekat za stanovanje. Potpisali smo ugovor o sredstvima za izgradnju nove kuće. Stara lokacija je neuslovna tako da ćemo kuću graditi na novoj lokaciji. Ovo znači egzistenciju za čitavu porodicu", sretan je Mevzet Čolo.

Porodica Čolo bi u svoj novi dom trebala useliti za tri mjeseca, koliko je rok za okončanje radova.