BiH
1

Goražde: Druženje dobitnika ratnih priznanja

FENA
Goražde
Goražde
Goražde je danas bilo domaćin 14. tradicionalnog druženja dobitnika najviših ratnih priznanja - Zlatni ljiljan i Zlatne policijske značke.

Centralna svečanost, kojom je obilježen Dan zlatnih ljiljana Federacije BiH, održana je u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" u prisustvu dobitnika najviših ratnih priznanja sa područja Federacije te visokih političkih zvaničnika državnog, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti.

Borcima koji su se svojim zaslugama istaknuli u odbrani Bosne i Hercegovine čestitke su danas uputili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez, premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Emir Frašto, kantonalni ministar za boračka pitanja Dževad Adžem, ratni komandant 1. Slavne višegradske brigade Ahmet Sejdić, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović te predsjednici Saveza i Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH i BPK-a Abdulah Bašić i Derviš Hadžić Dedo.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje, danas sa vama, na obilježavanju 9. maja - Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom. Posebno mi je drago što je ovaj susret ovdje, u Goraždu, jer upravo je Goražde simbol herojskog otpora i dokaz nepobjedivosti naroda koji se bori za svoju slobodu.

Prvi predsjednik Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović je rekao: "Kada se jednom budu pravile analize, kada se iz neke historijske udaljenosti bude odogonetalo to čudo bosanskog otpora, naći će se, siguran sam, da je tajna bila negdje u dušama ili karakteru ljudi" - kazao je, u svom obraćanju, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Ovdje na Drini, na Bosni, na Uni, na Neretvi i širom naše lijepe zemlje, borili ste se i izborili za slobodu koju danas svi uživamo. Koliko smo se mi koji se nalazimo u strukturama zakonodavne i izvršne vlasti BiH izborili za vaš dostojan položaj u društvu i pristojan život, vrijeme će pokazati. Brojka od 1.780 Zlatnih ljiljana, od kojih je više od 700 ovo priznanje dobilo posthumno, najbolje svjedoči o tome da vi niste nimalo kalkulisali kad ste branili svoju zemlju. Za nas ni vaša prava, ni vaše zasluge nisu upitne. Vjerujem da ćemo uspjeti u nakani da izjednačimo prava svih branitelja Bosne i Hercegovine i da svima onima koji su to pravo zaslužili omogućimo uslove za dostojanstven život", kazao je premijer BPK-a Emir Frašto.

O zaslugama ovih ljudi u odbrani Bosne i Hercegovine i njihovom položaju danas govorio je i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih piznanja FBiH Abdulah Bašić.

"Mi smo u najtežim trenucima, dobrovoljno, za Bosnu i Hercegovinu dali sve što znamo a to je znanje, sposobnost, hrabrost, a veliki broj dao je i dijelove svog tijela i živote. Nismo postavljali nikakve uslove kad smo krenuli u odbranu, cilj nam je bio zaštiti naše porodice, obezbjediti uslove za mir na ovim prostorima, za nastavak života dostojnog čovjeku. Na žalost, sada smo jedna od populacija na kojoj su sve dosadašnje vlasti trenirale strogoću, istako je, između ostalog", predsjednik SDNRP FBiH Abdulah Bašić.

Po završetku centralne svečanosti u Omladinskoj ulici održan je historijski čas posvećen odbrani Goražda, nakon čega su predstavnici dobitnika najvećih ratnih priznanja položili cvijeće na Spomen obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima".