BiH
5

Goražde dobija status grada

FENA
Goražde (Foto: Klix.ba)
Goražde (Foto: Klix.ba)
Federalna vlada danas je na sjendici utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o Gradu Goražde, kojim je određena njegova teritorija, propisani svojstvo, organi, način izbora gradskog vijeća i gradonačelnika, uređeno donošenje privremene statutarne odluke, statuta, raspisivanje izbora i druga pitanja od značaja za primjenu ovog zakona, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Teritoriju Grada Goražda čine sva naseljena mjesta koja se, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalaze u okviru Općine Goražde na dan stupanja na snagu ovog zakona, navedeno je u Nacrtu.

Grad Goražde je jedinica lokalne samouprave i ima svojstvo pravne osobe, njegovi samoupravni organi su Gradsko vijeće i gradonačelnik.

Statut Grada Goražda propisuje i uređuje samoupravni djelokrug Grada, njegova obilježja, sjedište, javna priznanja, organizaciju, ovlaštenja i način rada njegovih organa, međusobne odnose Gradskog vijeća i gradonačelnika, oblike neposrednog odlučivanja građana, saradnju s drugim jedinicama lokalne samouprave i druga pitanja. Statut mora biti u skladu sa ustavima Federacije BiH i Bosansko-podrinjskog kantona, kao i federalnim i kantonalnim zakonodavstvom.

Grad Goražde je pravni sljednik Općine Goražde i ima zakonom određene nadležnosti Grada i preuzima nadležnosti, prava, obaveze i imovinu općine čiji je pravni sljednik.

Vijećnici Općinskog vijeća i načelnik Općine Goražde, izabrani na općinskim izborima 7. oktobra 2012. godine, stupanjem na snagu ovog zakona nastavljaju rad kao vijećnici Gradskog vijeća i gradonačelnik. Općinski organi uprave i upravne organizacije, stručne i druge službe i drugi općinski organi, rad nastavljaju kao organi i službe Grada Goražda, a to se odnosi i na javna preduzeća i javne ustanove čiji je osnivač ova općina.

Prvi korak u donošenju ovog zakona je, u skladu s procedurom, bila Odluka o proglašenju Općine Goražde gradom od 26. 12. 2013. godine i donesena je zbog činjenice da ova općina svakim danom teži da postane jedan od najrazvijenijih industrijskih gradova i regionalni centar sa sve većim brojem stanovnika. Također, trendovi u ovoj općini ukazuju na potrebu promjene statusa u grad kao jedinicu lokalne samouprave s jačim društvenim i političkim uticajem.

Status grada za Goražde označava direktnu mogućnost pristupa evropskim razvojnim fondovima, a dio ovih sredstava bio bi usmjeren u izgradnju infrastrukture neophodne za proširenje industrijskih zona i razvoj privrede Goražda.

Goraždu bi status grada dao prednosti prilikom kandidovanja projekata prema međunarodnim donatorima i stvaranja partnerstva s gradovima u okruženju i šire.