BiH
171

Goražde: Dan nezavisnosti BiH obilježen uz brojne sadržaje

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Obilježavanje 1. marta Dana nezavisnosti BIH u Goraždu je počelo polaganjem cvijeća na spomen obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'', a nastavljeno performansom učenika osnovnih škola iz Goražda.

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK i općina u sastavu kantona kojima se pridužila i delegacija Odjela za kulturu općine Gungoren iz Turske posjetili su i izletište Rorovi. Na mjestu koje simbolizira višegodišnju opsadu Goražda i herojski otpor njegovih stanovnika razgovarano je o nedavnoj akciji koju su proveli učenici srednjih škola, nevladine organizacije u koordinaciji sa kantonalnim ministarstvima i lokalnom zajednicom kako bi ovom jedinstvenom simbolu grada bio vraćen izgled koji zaslužuje ali koji treba održati i unaprijediti.

Povodom Dana nezavisnosti BiH u Velikoj Sali Centra za kulturu održana je svečana akademija. Počela je intoniranjem državne himne, učenjem fatihe i minutom ćutnje za poginule branioce BiH, a na historijske činjenice vezane za 1.mart, dešavanja koja su prethodila referendumu o nezavisnosti, političkoj situaciji u zemlji i okruženju u presudnoj godini u kojoj je vraćena nezavisnost BiH.

U programu akademije su učestvovali učenici OŠ "Husein efendija Đozo" i OŠ "Avdo Smailović".

U Gradskoj Art galeriji otvorena je i nova izložba radova nastalih u radionicama kulturno edukativnog centra "Goražde - Gungoren". Uz veliki broj polaznika, građana i zvaničnika, otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici turske općine Gungoren zahvaljući kojoj je i pokrenut ovaj projekat.

U radionicama kulturno-edukativnog centra već četiri godine nastaju radovi i djela polaznika projekta edukacije na različitim umjetničkim tehnikama. Po okončanju devetog ciklusa, na izložbi je predstavljeno oko 500 radova u pirografskoj tehnici, reljefnoj izradi na aluminijskoj i bakarnoj podlozi, slikanja na drvetu, ukrasni vezove i radovi sa trakicama.

Delegacija odjela za kulturu općine Gungoren najavila je i uvođenje novih tehnika čime žele osvježiti aktivnosti u centru.