Preventivne mjere
0

Goražde: Češća dezinfekcija u vrtićima i školama zbog H1N1

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a radi poduzimanja preventivnih mjera za suzbijanje nove gripe H1N1 organiziralo je sastanak s direktorima škola i vrtića.

Na sastanku kojem su pored resorne ministrice Alme Delizaimović, te ministra zdravstva Demira Imamovića prisustvovali i direktorica Doma zdravlja Goražde prim.dr. Sabina Gušo, te direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo prim.dr. Ibrahim Jahić zaključeno je da nema mjesta za širenje panike koja je evidentna među stanovništvom ovog kantona, nakon nedavnog smrtnog slučaja uzrokovanog virusom nove gripe H1N1.

Direktori obrazovnih ustanova dobili su preporuke da se pojačaju preventivne mjere radi sprječavanja pojave i širenja "svinjske gripe“ među djecom školskog uzrasta, s obzirom na to da oni spadaju u rizičnu skupinu stanovništva.

Naglašeno je da škole predstavljaju mjesta masovnog okupljanja djece te da je neophodno što češća dezinfekcija prostora i predmeta s kojima djeca dolaze u dodir i dezinfekciju zraka u učionicama. Također je istaknuto da će Zavod za javno zdravstvo uraditi vanredne protivepidemijske dezinfekcije škola i obdaništa.

Ministar zdravstva u Vladi BPK-a Demir Imamović ranije je pozvao građane, posebno iz tzv. rizičnih grupa stanovništva, da ozbiljno shvate sve preporuke ljekara u vezi s prevencijom nove gripe.

Rigoroznije mjere kontrole zdravstvenog stanja pacijenata posebno onih koji se sa simptomima gripe u zdravstvene ustanove obraćaju više puta, naložio je i krizni štab.

Sve spomenute mjere uslijedile su nakon nedavne smrti 20-godišnje Merside Jelašković koja je preminula tokom transporta za Sarajevo, a kod koje je naknadnom analizom utvrđeno da je bila zaražena virusom H1N1.