Moguća i tužba zbog poplava
0

Goražde će naknadu tražiti od HE Mratinje (Crna Gora) i Višegrad

Piše: N. Jamaković
Goražde
Goražde
Općinske vlasti u Goraždu najavile su, u krajnjoj liniji, tužbu protiv dvije hidroelektrane, Mratinje (Crna Gora) i Višegrad zbog višednevnih poplava u ovom gradu u istočnoj Bosni.

Kako nam je potvrdio načelnik Općine Goražde, Muhamed Ramović, stručnjaci iz Bosanskopodrinjskog kantona sugerisali su kako bi uzrok trodnevnih poplava u Goraždu mogao biti ljudski faktor, odnosno nemar odgovornih u spomenutim hidroelektranama.

"Upravo smo završili sastanak na kojem smo donijeli odluku da formiramo tim stručnjaka koji će utvrditi u kojoj su mjeri odgovorni ljudi iz ovih HE za štetu koju je pretrpjelo Goražde.

Najteži period, u kojem je taj plavni val bio najizraženiji, je trajao 68 sati, a prema prvim pokazateljima, samo u općini Goražde nanesena je šteta od najmanje 15 miliona KM", kaže Ramović.

Prema njegovim riječima, Općina će nakon nalaza stručnjaka, ako on potvrdi sadašnje sumnje, predložiti hidroelektranama da sporazumno isplate nadoknadu za nastalu štetu, a ako to one odbiju, tada će podnijeti tužbu protiv njih.