BiH
4

Goražde: Baloni i poruke povodom Dana autizma

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Na goraždanskom mostu "Alije Izetbegovića" predškolska grupa dječijeg vrtića "Sunce" te učenici i nastavnici OŠ "Husein efendija Đozo" nosili su poruke i puštali plave balone kako bi se pridružili Svjetskom danu svjesnosti o autizmu.

"Svijetlim u plavom", "Živimo zajedno sa razlikama" samo su neke od simboličnih poruka koje su upućene iz Goražda dok su plavi baloni poletjeli u nebo i u rijeku Drinu, a glavna poruka učesnika ovog događaja je da svi posvete više pažnje i podrške osobama iz autističnog spektra.

Vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom "Autism Speaks" pokrenula je akciju "Light It Up Blue".

Ovom akcijom pruža se simbolična podrška i skreće pažnju javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom, time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, trake.

Autizam je jedan od najučestalijih razvojnih poremećaja koji se odražava na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom ponašanju.