BiH
0

Goraždanski policajci i danas protestirali

FENA
Članovi Sindikata policije Bosansko-podrinjskog kantona kao što su ranije i najavili, u srijedu su ponovo ispred zgrade Vlade Kantona održali mirne proteste u cilju poboljšanja svog socijalno-materijalnog statusa.

Drugo mirno okupljanje pripadnika MUP-a iskorišteno je da se još jedanput skrene pažnja na težak položaj goraždanskih policajaca te da se članovi sindikata policije upoznaju o poduzetim aktivnostima sindikata.

Kako tvrdi predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a BPK-a Amir Dedović, zahtjevi policije trebali bi se naći na prvoj sjednici Kantonalne skupštine, a od rezultata tog zasjedanja ovisit će i naredni koraci Sindikata policije ovog kantona.

Na današnjim mirnim protestima nije izostalo obraćanje kantonalnog premijera Nazifa Uručija, koji je pohvalio rezultate pripadnika policije uprkos nezavidnoj situaciji u kojoj se nalaze te ponovio raniji stav da još aktuelna Vlada nije u mogućnosti intervenirati, s obzirom na to da je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Podršku pripadnicima policije da istraju u svojim zahtjevima u srijedu su dali predstavnici Kantonalnog sindikata, a ona nije izostala ni od predstavnika GROZD-a te kolega iz upravnog odbora Sindikata FMUP-a, predsjednice Nurke Ganibegović i člana Kasima Muslića.

Sjednica Kantonalne skupštine zakazana je za 19. februar, a upravo za taj dan i Sinikat policije je najavio nove mirne proteste.

Sindikat policije BPK-a u zahtjevima upućenim kantonalnoj vladi traži donošenje nove uredbe o koeficijentima za plaće policijskih službenika, zatim da se osnovica za plaću u budžetu za 2007. godinu planira u iznosu od 360 KM i da se topli obrok poveća na 10 KM.