BiH
8

Goraždanski Dom za stara i iznemogla lica u teškoj situaciji

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Nekolicina uposlenika Doma za stara i iznemogla lica Goražde okupili su se ispred ove ustanove kako bi nadležne institucije vlasti upozorili na težak položaj. Ustanova godinama posluje sa velikim problemima a rezultat toga su dugovanja prema dobavljačima i uposlenicima.

Radnici Doma za stara i iznemogla lica po osnovu plata i doprinosa potražuju više stotina hiljada maraka. Danas su istakli kako očekuju rješenja, te iako trenutno ne razmišljaju o štrajku ni ta mogućnost nije isključena ukoliko Vlada BPK Goražde ne ponudi adekvatno riješenje za tešku situaciju u kojoj su se našli.

Hedija Mušanović, njegovateljica u Domu kaže kako više nema snage raditi svoj posao.

"Danas radim sama 12 sati, a plate nemam od nove godine. Ni 2013. nam nikad nisu isplatili pa se bojimo da se ne ponovi isto. Doprinose nemam. Ne znam dokle ćemo izdržati, dalje ne može“, kaže Hedija Mušanović.

I medicinska sestra Dževada Tabaković, potvrđuje kako situacija nije nimalo dobra. No i zaposlenici Doma svjesni su da bi njihovim štrajkom najviše bili oštećeni korisnici Doma kojima je potrebna svakodnevna njega i pažnja .

"Ma struktura je zaista teška, nepokretni, bolesni, morate ih hraniti da ne govorimo o drugim stvarima“, dodaje ona.

Ifeta Ratković, njegovateljica u Domu kaže da je posao zahtjevan i težak a nimalo razumijevanja.

"Vjerujte bilo je slučajeva da umru pa ih mi moramo sa čovjekom iz IZ iznositi u kombi do gasulhane jer nema nam ko pomoći. U noćnim smjenama je samo jedna njegovateljica. Zaštitari dolaze dva-tri puta tokom noći, samo obiđu i vrate se i bilo šta da se desi trebam sama rješavati kako znam i umijem. Desi se da se korisnici međusobno potuku. Što se spremanja hrane tiče, kuharica danas nije tu pa servirka i kuha i dijeli hranu, a bilo je situacija da dođe neko od rodbine u posjetu i zatekne hranu koja je neprimjerena“, priča Ifeta.

U Vijeću uposlenika ističu da 22 radnika Doma, po osnovu neisplaćenih plata i doprinosa, potražuju oko milion maraka. Sve ukazuje na potpuni kolaps a rješenja nema ni na pomolu.To je bio i motiv radnika da novim vlastima pošalju poruku kako ovako više ne ide.

"Pokušavali smo da se organizujemo, da napravimo bar štrajk upozorenja, ali njihov jedini adut je da mi to ne smijemo raditi jer brinemo o živim ljudima. A imamo li mi porodice, trebamo li platiti račune, preživjeti dan“, kaže Amel Kanlić.

Riješenja su, smatraju radnici, u ozbiljnom pristupu Vlade njihovom problemu te razgovorima sa uposlenicima, a ne kao što je do sada bio slučaj stalnim mijenjanjem direktora i članova uprave što po njima samo produbljuje problem.