BiH
4

Goraždani ponovo strahuju od plavnog vala

FENA
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
U Goraždu je u kasnim poslijepodnevnim satima održana vanredna sjednica štaba Civilne zaštite.

Sjednica je sazvana usljed obilnih kišnih padavina koje uzrokuju povećanje vodostaja Drine te zbog raspoloživih informacija da bi na ovom području ponovo moglo doći do plavnog vala zbog ispuštanja vode iz HE "Mratinje" u Crnoj Gori.

"Mi smo dobili informaciju da će sutra doći do prevelikog ispuštanja vode iz HE "Mratinje", te da će se to dogoditi sutra u podnevnim satima. Odmah po saznanju izdao sam naredbu Štabu Civilne zaštite i Vatrogasnoj jedinici da se preduzmu sve mjere predostrožnosti i kontaktirao sa svim relevantnim institucijama kako bismo preduprijedili eventualne štete i nesreću", kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Prema njegovim riječima, građani Goražda nakon 25 mjeseci od nesreće iz decembra 2010. godine, ponovo strahuju hoće li biti plavnog vala i to iz razloga što države nisu napravile sporazum i ostvarile komunikaciju vezano za ovo područje

"Mi ne znamo koliko vode se ispušta kako bismo uvijek mogli biti u pripravnosti. Čak nismo pokrenuli ni tužbu niti uspjeli pozvati na odgovornost one koji su skrivili katastrofu iz 2010. godine. Na taj način željeli smo da skrenemo pažnju i Srbiji i Crnoj Gori i upozorimo ih da se ne mogu ponašati na ovaj način i dovoditi u opasnost živote i imovinu naših građana", istakao je Ramović dodajući da je ostvaren kontakt s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem koji ima informaciju da neće biti prevelikog ispuštanja vode.

"Nas zabrinjava činjenica da smo mi i prije 25 mjeseci dobijali informacije sa strane, a ne od onih koji su bili dužni da nam ih dostave. Problem je u tome što nemamo koordinaciju s vlastima iz Srbije i Crne Gore, ali ipak poručujemo građanima da nemaju razologa za paniku te ih pozivamo da svi budemo pripravni i da se ne damo iznenaditi. Više informacija uspjeli smo prikupiti svojim vezama nego od službenih predstavnika vlasti. Svaku informaciju treba razmotriti ozbiljno i u svakom trenutku na raspolaganju smo našim građanima", poručio je načelnik Općine Goražde.

Direktor Kantonalne Uprave Civilne zaštite Ramo Živojević naglasio je da se provjeravaju informacije koje su procurile u javnost o povećanju vodostaja rijeke Drine, a koje su dijelom došle i iz Opštine Novo Goražde (RS).

"S obzirom da mi nemamo izgrađen i uspostavljen sistem između susjednih država u smislu da dobijamo redovne informacije alarmirali smo Federalnu upravu CZ i Ministarstvo sigurnosti BiH da provjere kako je stvarno stanje u Crnoj Gori, tačnije kakvo je stanje vodostaja na rijeci Pivi i HE "Mratinje" koja najvećim dijelom utiče na vodostaj rijeke Drine. Ono što znamo trenutno je da nam ne prijete posebne opasnosti, te da neće doći do ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara", kazao je Živojević.

On je naglasio da su sve službe Civilne zaštite u pripravnosti spremne da reaguju u slučaju potrebe.

"Za sada opasnosti nema, a naše je da i dalje pratimo stanje i budemo pripravni", istakao je direktor Uprave Civilne zaštite BPK Goražde.

U decembru 2010. godine Goražde je pogodio nezapamćeni plavni val koji je, prema stručnom elaboratu, nastao usljed neodgovornosti HE "Mratinje". Samo u Općini Goražde nanesena je šteta od oko 15 miliona KM.