BiH
107

Goraždani ne daju da Općina mijenja oblik Ljetnog kina: Napravit ćemo živi zid!

Piše: T. S.
Ljetno kino je kultno mjesto grada Goražde. Kameni stubovi čuvaju tajne o brojnim prvim ljubavima te svjedoče o brojnim dernecima i svirkama. No, Općina Goražde je odlučila promijeniti izgled kina i dograditi ga, a ta odluka se ne dopada brojnim Goraždanima. Zbog toga su se odlučili na mirni protest.

Ljetno kino u Goraždu staro je više od 40 godina. To je mjesto namijenjeno za alternativnu scenu u tom bh. gradu. Na prostoru ljetnog kina održavaju se pop/rock svirke, izložbe, poetske večeri...

Opština Goražde odlučila je taj prostor proširiti, a kako tvrde građani, srušiti kameni zid i pod, te prostor popločati.

"Planiraju da se na ovom mjestu održava Festival prijateljstva, ali i koncerti narodne muzike. Također, prostor bi koristili kao parking kada nema dešavanja. Mi to ne želimo dopustiti. Ljetno kino je kultni objekat i to je mjesto gdje su rasle generacije Goraždana, gdje su se desili prvi poljupci i svirke, a rušenjem kamenih zidova i poda uništit će duh ovog mjesta", kazao je za Klix.ba Armin Terović, predsjednik Vijeća mladih Goražde.

On je istakao da će građani ispred institucija vlasti održati mirne proteste te jasno poručiti da ne žele da se mijenja izgled niti namjena Ljetnog kina.

Iz Općine, pak, tvrde da im nije namjera rušiti Ljetno kino, već dograditi prostor, urediti ga te prilagoditi kako bi se na tom mjestu održavao poznati goraždanski Festival prijateljstva, kao i ostale manifestacije koje su se do sada održavale ispred Gradske dvorane "Mirsad Hurić".

"U dijelu pored Ljetnog kina nalaze se stare barake i šupe koje želimo ukloniti te dograditi kapacitet i postaviti novu platformu koja bi bila u funkciji mladima. Do sada smo imali jedan sastanak sa menadžmentom Centra za kulturu, kojima pripada taj prostor, i još ništa konačno nije dogovoreno. Ovaj plan je u začetku, a cilj je da se ta aktivnost započne prije Festivala prijateljstva", kazao je za Klix.ba Sanid Zirak, pomoćnik načelnika.

On je istakao da se ništa neće raditi protiv nečije volje te da im nije u cilju da unište Ljetno kino, već prošire njegov kapacitet.

No, brojni Goraždani se protive tome.

"Kada dođu bageri da ruše mi ćemo napraviti živi zid i nećemo dozvoliti da do toga dođe. Čak u jednoj od tih baraka živi čovjek i navodno se čeka da njega isele kako bi počeli rušiti barake", rekao je Terović istučući da mladi, ali i stariji Goraždani neće dozvoliti da Ljetno kino izgubi svoje čari, oblik amfiteatar i postane pozornica na kojoj će nastupati narodnjaci.

Goraždani su najavili da će se u srijedu u 8:00 sati okupiti ispred Ljetnog kina.