Glavni tužilac BiH položio zakletvu
0

Goran Salihović: Zaštićenih pred zakonom neće biti

Piše: N. Jamaković
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i njegov zamjenik Dragan Čorlija položili su zakletvu uoči stupanja na ove funkcije 1. februara te je danas u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH upriličena ceremonija potpisivanja dokumentacije.

Predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković je čestitao tužiocima na imenovanju te je istakao da je riječ o vrlo značajnim i bitnim funkcijama u državi.

"Čestitam vam na imenovanju i želim puno uspjeha u budućem radu. Vrijeme u kojem stupate na dužnost je teško, kao i politički ambijent, i pred vama su veliki izazovi i slučajevi iz oblasti ratnih zločina i organizovanog kriminala. No, zadatak svih nas koji smo vezani za rad državnog tužilaštva jeste da zajednički radimo i pomognemo koliko god to možemo i tu podršku vam i obećavam", rekao je Novković.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović je istakao da još uvijek ne zna šta ga čeka, jer "još nije ušao u Tužilaštvo i upoznao se sa predmetima koji su u proceduri ili koje valja rješavati".

"Na početku želim istaći da ćemo mi od vlasti tražiti da nam pruži neophodnu podršku, prvenstveno kad je riječ o radnom prostoru, budući da je Tužilaštvo smješteno na jednom spratu zgrade. Kada pogledate, naprimjer, zgradu SIPA-e, ona u odnosu na nas izgleda kao Pentagon. Također, uskoro će uslijediti i zatvaranje Haškog tribunala, tako da će nam sigurno trebati još ljudi za rješavanje predmeta ratnih zločina", kazao je Salihović.

On je naglasio da je neophodna sigurnost tužilaca, što će posebno biti potrebno u određenim predmetima. "U prošlosti je bilo pitanja u vezi s tim treba li politika birati glavnog tužioca. Što se mene tiče, ponosan sam na to da me je izabrala struka, a da sam izabran od politike, ne bih ni prihvatio poziciju i dao bih ostavku. Mi moramo zadržati nezavisnost pravosuđa i politika ne smije birati glavnog tužioca jer bi u tom slučaju on bio posljednji bedem politike. Na nama je da jačamo i ovu instituciju, a time i državu, jer radeći na jačanju pravne države mi radimo i na zaštiti građana, ali i na stvaranju povoljnog ambijenta za strane investicije i nova radna mjesta", kazao je Salihović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Salihović je kazao da će Tužilaštvu BiH prioritet biti rješavanje predmeta iz oblasti ratnih zločina, organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, te je pozvao sve građane da prijavljuju korupciju na svim nivoima. "Također, zaštićenih neće biti i protiv svakog ko počini krivično djelo će biti podizane optužnice ukoliko bude osnova za to. Uz to, mogu vam obećati i da neće biti montiranih procesa", zaključio je Salihović, koji će tek u narednim danima imati više informacija i uvida u to kakav posao ga čeka.