BiH
20

Goran Salihović samovoljno odlučio da se isključe nadzorne kamere u Tužilaštvu i Sudu

Klix.ba
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović svojevoljno je odlučio ugasiti nadzorne kamere u zgradi institucije na čijem je čelu i zgradi Suda BiH, na šta su reagirali inspektori Ministarstva sigurnosti BiH, kao i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Najnoviji potez glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića mogao bi ozbiljno ugroziti sigurnost ljudi i podataka u kompleksu pravosudnih institucija BiH.

Salihović je naredio uklanjanje tri kamere videonadzora u zajedničkim prostorijama ove dvije institucije, među kojima su i one sa svim podacima Suda i Tužilaštva BiH. Na zahtjev predsjednice Suda BiH reagiralo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Najprije je Goran Salihović naredio uklanjanje kamera u prostorijama koje koristi samo Tužilaštvo BiH. A onda i uklanjanje tri kamere u zajedničkim prostorijama. Zbog toga je predsjednica Suda BiH od Sektora za zaštitu tajnih podataka pri Ministarstvu sigurnosti BiH zatražila stručnu pomoć.

"Konkretno, radi se o kamerama koje pokrivaju hodnik u prizemlju zgrade, u kome se nalaze prostorije Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije, odosno koje pokrivaju ulaze u navedeni hodnik. Kako se u ovm prostoru nalazi, između ostalog glavni server institucija na kome su pohranjeni svi podaci Suda i Tužilaštva, to navedeni prostor predstavlja sigurnosno područje u smislu Zakona o zaštiti tajnih podataka", stoji u dopisu predsjednice Suda BiH.

Reakcija je uslijedila istog dana. Inspekcija izvršena i data preporuka Sudu BiH.

"Potrebno da sve prostorije sigurnosnog područja prvog i drugog stepena uključujući i pomoćne prostorije, sigurnosnu tačku i put do njih moraju biti pod videonadzorom", ističe pomoćnik ministra sigurnosti BiH Mate Miletić.

Detaljne upute kako implementirati propise o zaštiti tajnih podataka Sudu BiH, u čijoj je nadležnosti unutrašnja kontrola kompleksa, Ministarstvo će dati sutra. Ali jasno je da je Salihovićev potez mogao imati ozbiljne posljedice. I po Sud i po Tužilaštvo BiH.

"Mi smo sad u fazi kada treba certificirati institucije, mi imamo redovne obilaske i kad institucija ispuni sve ono što je naloženo, mi kao državni organ ćemo je certificrati", kaže Miletić.

Ona institucija koja ne dobije certifikat neće se moći baviti tajnim podacima. Pravosudna institucija bez takvog certifikata bila bi apsolutno besmislena, javlja FTV.