BiH
2

Golijanin optužio Dodika za izdaju u projektu "Srednja Drina"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Član Glavnog odbora Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Aleksandar Golijanin optužio je danas lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika za "izdaju“, kada je u pitanju projekt izgradnje hidroelektrana na Drini.

Golijanin kaže da je dogovor koji su o tom projektu "srednja Drina" postigli Milorad Dodik i lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija "štetan za RS“ i da se tu radi o prijenosu nadležnosti, koji bi mogao biti primijenjen i za druge hidroenergetske projekte.

"Dodik je napravio vrlo rizičan, štetan i izdajnički dogovor s Lagumdžijom, jer bi po tom dogovoru 24,5 posto, od ukupnog aranžamana koji bi se realizirao s italijanskom firmom, RS dijelila s Elektroprivredom BiH", naveo je on.

To može biti, smatra, samo privatni dogovor.

"I ovo jasno dokazuje način rada i Dodika i SNSD-a, bez konsultovanja struke i zvaničnih institucija, već da se „nešto prebije preko koljena“, kako bi s Lagumdžijom dogovarao političku podršku za smjenu kadrova SDS-a u zajedničkim institucijama. Da je neko drugi to uradio, na sva zvona bi se čulo da je to izdaja, što i jeste", tvrdi poslanik PDP-a.

On je dodao i da je izvozna cijena električne energije iz RS-a sada sedam feninga, jer nema direktne prodaje od "Elektroprivrede RS-a“, već samo preko "poznatih“ posrednika, u kojima je i u Beogradu „otvorena istraga, a ovdje se prikazuju kao veliki investitori“.

Da nije tako, RS bi, kaže, sama mogla iz sopstvenih izvora da finansira energetske objekte, a ne da ih rasprodaje.

"Imam osjećaj da je ovoj vlasti stalo da do kraja mandata raspodaju sve u RS-u i da onima koji će doći poslije njih ne ostave ništa", dodao je Golijanin.

Golijanin je komentirao i aferu "Birač“, navodeći da je "vladajuća oligarhija u RS-u u dubokoj sprezi“ s bivšim litvanskim vlasnicima te zvorničke fabrike, te da je i ugovor za njihov ulazak u to preduzeće pripremila upravo prva Dodikova vlada.

"Predstavnici vlasti RS-a, u fondovima restitucije i PIO su glasali za zaduženje od 154 miliona KM, koji sada potražuje Ukio banka", ustvrdio je Golijanin.