Optuženi za genocid
0

Golijan se osjeća krivim, Kos, Kojić i Goronja ne

Sarajevo-x.com
Vlastimir Golijan (Foto: Birn)
Vlastimir Golijan (Foto: Birn)
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu "Franc Kos i drugi", optuženi Vlastimir Golijan izjasnio se da je kriv, dok su se optuženi Kos, Kojić i Goronja izjasnili da nisu krivi.

Vlastimir Golijan izjasnio se da je kriv za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, odnosno za ubistvo više od 800 muškaraca i dječaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

"Razumio sam optužnicu i izjašnjavam se da sam kriv", kazao je Golijan pred sudijom za prethodno saslušanje Suda BiH.

Golijan je optužen zajedno sa Francom Kosom, Stankom Kojićem i Zoranom Goronjom da su kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) "izravno i lično sudjelovali" u strijeljanju Bošnjaka zarobljenih nakon pada zaštićene zone Srebrenica u julu 1995. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi zajedno s drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima, te da su Kos i Kojić nakon masovnog ubistva muškaraca i dječaka tragali za preživjelima, koje su potom “ubijali hicima iz pištolja”.

Kos, Kojić i Goronja su negirali krivicu koja im se optužnicom Tužilaštva BiH stavlja na teret.

"Donekle razumijem optužnicu. Malo mi je zbrkano i ovo što vi govorite. Stalno sam pod terapijom jer imam šizofreniju, ali mogu reći da nisam kriv", kazao je optuženi Kojić.

Duško Tomić, branilac Franca Kosa je kazao da optuženi negira da je počinio genocid, napomenuvši da još uvijek pregovaraju sa Tužilaštvom BiH oko sklapanja sporazuma o priznanju krivice, u kojem je moguće da dođe do promjene kvalifikacije djela.

Na ročištu od 9. jula ove godine rečeno je da Kos pregovara sa Tužilaštvom o priznanju krivice.

Kako se navodi u optužnici, Kos je bio zapovjednik u Desetom diverzantskom odredu, te se koristio i imenom Branimir Manojlović. On je uhapšen u aprilu 2010. godine u Republici Hrvatskoj po potjernici Tužilaštva BiH, nakon čega je isporučen pravosudnim organima u našoj zemlji radi daljnjeg procesuiranja.

Krajem februara iste godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu Državnog tužilaštva uhapsili Golijana, Goronju i Kojića.

Suđenje Kosu, Goronji i Kojiću trebalo bi početi za 60 ili 90 dana, a budući da se Golijan izjasnio da je kriv, Sudsko vijeće će razmotriti dokaze i izreći mu kaznu, javlja BIRN - Justice Report.