ICTY
0

Goldston ne zna za sporazum sa Karadžićem

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi glavni tužilac Haškog tribunala Ričard Goldston izjavio je danas da ne zna za postojanje sporazuma o imunitetu, kojim je bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću u julu 1996. navodno obećano da mu neće biti suđeno u Hagu, ukoliko se povuče iz javnog života.

"Ne sjećam se da sam ikada znao za takav dogovor", izjavio je južnoafrički sudija Goldston u Hagu, gdje mu je uručena nagrada "Mekartur" za doprinos razvoju međunarodnog prava.

U podnesku kojim traži odbacivanje optužnice, Karadžić je naveo da je Goldston 1996. prijetio da će podnijeti ostavku, ukoliko se pokaže da mu je američki diplomata Ričard Holbruk obećao imunitet. Goldston je, međutim, i to negirao. 

Goldston je rekao da nije bilo potrebe da prijeti ostavkom zato što "takav sporazum o imunitetu s Amerikancima ne bi imao pravnu vrednost", kako je rekao. 

"Karadžić je u to vrijeme već bio optužen pred Tribunalom i Amerikanci više nisu imali šta tu da kažu", izjavio je Goldston. 

Holandski mediji su u više navrata objavili da je na konferenciji za novinare u Hagu u novembru 1995. godine, u vrijeme pregovora u Dejtonu, Goldston prijetio da će podnijeti ostavku, ako se ispostavi da je tačno da je Karadžiću obećan imunitet. 

U avgustu prošle godine, desetak dana poslije hapšenja Karadžića u Beogradu, Goldstonov nekadašnji savjetnik u Tribunalu Bil Stubner potvrdio je tu informaciju.