BiH
11

Gojković: Moramo intenzivirati saradnju, BiH je najvažniji susjed Srbiji

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH nakon reizbora na tu funkciju, poslije sastanka sa predstavnicima zakonodavne vlasti BiH kazala je da BiH i Srbija moraju intenzivirati saradnju na svim poljima.

Nakon sastanka sa predstavnicima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maja Gojković je kazala kako je za prvu zvaničnu bilateralnu posjetu izabrala BiH zbog važnosti međudržavne saradnje u svim segmentima.

"Ovo je prva bilateralna posjeta ispred Parlamenta Srbije, što je naša želja i politička poruka Srbije da je nama BiH najvažnija, da želimo da sa BiH sarađujemo na ekonomskom i političkom planu. Politika na Zapadnom Balkanu u najvećoj mjeri zavisi od odnosa BiH i Srbije. Želimo unaprijediti odnose, ne možemo dozvoliti da prođe deset godina, a da ne razgovaramo o konkretnoj saradnji", poručila jer Gojković.

Istakla je kako je na današnjem sastanku predložila da BiH i Srbija potpišu sporazum u oblasti EU integracija, ali i u drugim oblastima, pozivajući delegaciju BiH u zvaničnu posjetu Skupštini Srbije.

"Čestitamo BiH na dosadašnjem napretku na putu ka EU, obećavamo podršku u nastavku tog puta, ali zahvaljujemo i na podršci koju BiH pruža Srbiji", zaključila je Gojković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić kazao je da je današnja posjeta delegacije Srbije važna kako bi se unaprijedila saradnja između ove dvije države, a naročito na putu EU integracija.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić istakao je kako ova posjeta treba biti generator boljih odnosa Srbije i BiH u narednom periodu u cilju rješavanja otvorenih pitanja.

"Najviše razgovora smo posvetili putu naših dražava ka EU integracijama. Želimo razvijati odnose koji će doprinijeti stabilizaciji prilika u BiH ali i budućim generacijama omogućiti bolji život", istakao je Softić.