Krađa električne energije
7

Gojko Vasić: Akcija "Tesla" nije završena

SRNA
Gojko Vasić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Gojko Vasić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je večeras da je akcija "Tesla" jedna od najvećih korupcionaških afera koje su otkrivene na području Banje Luke, te da će ona vjerovatno biti proširena i na ostala područja Republike Srpske.

"Ovo nije obična krađa struje, nego je to jednostavno korupcija u kojoj su učestvovali radnici 'Elektrodistribucije'. Ova akcija nije završena, ona je tek počela", rekao je Vasić i dodao da su na ovaj način otuđivani milioni maraka kako iz elektrodistribucija, tako i iz "Elektroprivrede" i budžeta Republike Srpske.

Vasić je za večeras Alternativnu televiziju rekao da policija već dvije godine sa "Elektrodistribucijom" Banja Luka radi na tome da se "presjeku" pojave krađe električne energije, te naveo da je prošle godine evidentirano povećanje krivičnih djela krađe struje.

Prema njegovim riječima, ako se ovi slučajevi budu tretirali kao teško krivično djelo i ako se bude radilo po skraćenom postupku, vjerovatno će se ući u fazu oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Vasić je pozvao i ostale elktrodistribucije, kao i druge sudove i tužilaštava u Republici Srpskoj na saradnju sa policijom, ali i građane, kod kojih je neko mijenjao brojilo, da prijave ko im je to uradio kako bi sa sebe skinuli odgovornost.

"U brojila se ugrade otpornici koji omogućavaju da se ne mjeri puna potrošnja električne energije, nego 20 ili 30 posto", pojasnio je Vasić.

On je pozvao i elektrodistribucije da preduzmu mjere prevencije korupcije u ovoj oblasti tako što će, što je moguće prije, čak i kreditnim zaduženjem, na terenu da uspostave sistem daljinskog mjerenja struje i da iz stanova, kuća i objekata izmjeste elektrobrojila i onemoguće krađu struje.

Vasić je rekao da je u akciji "Tesla" bilo oko 50 pretresa i da je 36 ljudi prošlo kriminalističku obradu.

Radnici "Elektrokrajine" privedeni su u četvrtak, 14. februara, zbog sumnje da su omogućavali veću potrošnju električne energije od dozvoljene pojedinim ugostiteljskim objektima, a za to su ih nagrađivali vlasnici lokala, čime su pribavili veću protivpravnu imovinsku korist.

Tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka predložio je Osnovnom sudu u Banjoj Luci određivanje pritvora za 11 radnika "Elektrokrajine" privedenih u akciji "Tesla", zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlašćenja.

Tužilac je nakon ispitivanja predložio pritvor za Gorana Botića, Darka Bajića, Marka Miljevića, Sašu Pejčinovića, Stevu Kopanju, Dragana Ostojića, Milu Kojića, Vinka Savanovića, Miroslava Rakića, Radovana Garića i Damjana Dakića iz Banja Luke.