Sud BiH
0

Gojko Kličković pušten na slobodu

SRNA
Gojko Kličković
Gojko Kličković
Nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Gojko Kličković koji je optužen za ratne zločine u Bosanskoj Krupi pušten je danas na slobodu, potvrdio je Srni njegov advokat Duško Tomić.

Prema njegovim riječima, Kličković je nakon izlaska iz zatvora odmah otputovao prema Novom Gradu, gdje mu je Sud BiH odredio mjesto prebivališta i gdje će tokom sudskog procesa boraviti uz poštovanje mjera zabrane.

"Ovo je dobar znak i nadam se pozitivnom ishodu i oslobađajućoj presudi, s obzirom da je iz optužnice izbačeno terećenje za ratni zločin u Bosanskoj Krupi, kao i u optužnici protiv Radovana Karadžića, gdje je ratni zločin zamjenjen incidentom, a čemu je vjerovatno doprinjela i naša trogodišnja borba", rekao je on.

Kličković je istakao da je nakon uvida Haškog tribunala u taj predmet postalo jasno da stvari nisu onakve kakve ih je optužnica htjela predstaviti.

Sud BiH je 9. aprila dozvolio Kličkoviću da, nakon gotovo četiri godine provedene u pritvoru,  odbranu nastavi sa slobode, a kao garancija je založena kuća njegovog brata u Novom Gradu čija je vrijednost procijenjena na 216 000 maraka.

Sud BiH je uz prihvatanje hipoteke na imovinu Kličkoviću izrekao i mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta na području Novog Grada bez prethodnog odobrenja Suda, oduzeti su mu lični dokumenti, a ima obavezu da se svakodnevno lično javlja u nadležnu policijsku stanicu.

Ukoliko prekrši bilo koju od izrečenih mjera zabrane, prema optuženom se može odrediti pritvor, a kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršiće se svaka dva mjeseca.
Optužnica tereti Kličkovića da je kao komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa sa drugim članovima Glavnog odbora SDS-a počinio progon muslimanskog stanovništva sa područja ove opštine.

Kličković poriče krivicu po svim tačkama optužnice.