Sud BiH
0

Gojko Kličković na slobodi uz jemstvo

SRNA
Gojko Kličković
Gojko Kličković
Sud BiH donio je rješenje o puštanju na slobodu, uz jemstvo, Gojka Kličkovića, nekadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske, kome se sudi za ratne zločine počinjene u regionu Bosanske Krupe, izjavio je njegov advokat Duško Tomić.

Tomić je rekao za sutrašnji broj "Večernjih novosti" da je Sud BiH prihvatio kao jemstvo kuću Kličkovićevog brata u Novom Gradu čija je vrijednost procijenjena na 200.000 KM.

Kličkovića do izlaska na slobodu dijele samo tehnički detalji, kao što je potpisivanje izjave da do kraja suđenja neće napuštati BiH, i da će se svakodnevno javljati u policijsku stanicu u Novom Gradu, gdje će i boraviti.

"Sud BiH je na moj zahtjev konačno udovoljio pravdi da se Kličković brani sa slobode, jer pritvor, posebno ovako dug, ne smije da bude pravilo, već izuzetak. Ovo utoliko prije što je iz optužnice Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku RS, izbačena odgovornost za događaje u Bosanskoj Krupi, koji se stavljaju na teret mom klijentu", rekao je Tomić. 

Kličković je uhapšen 22. juna 2006. godine u Beogradu na osnovu Interpolove crvene potjernice, a po potjernici Osnovnog suda na Sokocu zbog optužnice za zloupotrebu položaja.

Sud BiH potvrdio je 2006. godine optužnicu protiv Kličkovića za ratne zločine na području Bosanske Krupe. Na osnovu zahtjeva Suda BiH, pravosudni organi Srbije izručili su ga 20. juna 2007. godine BiH.