BiH
0

Gojko Kličković i Marko Škrobić bi se trebali izjasniti o krivnji pred Sudom BiH

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak, 28. januara, Marko Škrobić, optužen kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločine počinjene u Kotor-Varoši, trebao bi se izjasniti o krivici pred Sudom BiH, dok je izjašnjenje o krivnji Gojka Kličkovića, bivšeg predsjednika Skupštine Srpske općine Bosanska Krupa, predviđeno za četvrtak, 31. januara

Marka Škrobića, bivšeg pripadnika HVO-a, Tužilaštvo BiH tereti da je u julu 1992. godine u mjestu Novo Selo, općina Kotor-Varoš, učestvovao u istjerivanju jedne porodice iz njihovog doma, te da je potom lično ubio jednog člana te porodice.

Gojka Kličkovića Tužilaštvo tereti kao “visokog funkcionera Srpske demokratske stranke, Skupštine Srpske općine Bosanska Krupa i komandanta Kriznog štaba”, da je “planirao, pokrenuo, naredio i počinio” napade, ubistva, pljačke i zarobljavanje civila Bošnjaka sa područja Bosanske Krupe, Bosanske Otoke i Ostružnice.

Nakon što je završeno saslušanje dodatnih svjedoka Odbrane Rajka i Ranka Vukovića pred Sudom BiH, u srijedu, 30. januara, Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijet će završne riječi. Braću Vuković Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima u Foči tokom 1992. godine.

Nastavak suđenja Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za učešće u genocidu u Srebrenici tokom jula 1995. godine, predviđeno je za ponedjeljak i utorak, 28. i 29. januar.

U ponedjeljak i četvrtak, 28. i 31. januara, nastavlja se suđenje Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, kojima Tužilaštvo BiH na teret stavlja zločine počinjene nad Bošnjacima tokom 1993. i 1994. godine u logoru Vojno kraj Mostara.

Prva tri dana naredne sedmice, 28., 29. i 30. januara, nastavit će se suđenje Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću zbog zločina počinjenih u logorima Omarska i Keraterm. Prema prethodnim najavama, prvooptuženi Mejakić bi na ovim ročištima trebao svjedočiti u svoju korist.