Potpredsjednik Stranke za BiH
5

Gojer: Uspostava vlasti nad medijima je naplastičniji primjer totalitarizma

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Ovo što se dešava u FBiH nije kriza vlasti već potpuno rasulo federalne razine vlasti, kazao je danas na konferenciji za novinare Stranke za BiH potpredsjednik ove stranke Gradimir Gojer.

Pojasnio je da je do ovoga doveo niz postupaka, između ostalog i nedavni izbor triju novih članova u privremeni Upravni odbor FTV-a.

"Uspostava vlasti nad medijima je naplastičniji primjer totalitarizma", smatra Gojer.

SBiH poziva građane BiH da se suprotstave svim sličnim djelovanjima koji, naveli su, idu direktno na štetu BiH.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić osvrnuo se i na potpisani protokol o suradnji između Vlade FBiH i njemačke kompanije IFC-IFM. Jerlagić tvrdi da je ovaj protokol potpisan mimo svih zakonskih procedura i u sumnjivom periodu, odnosno, u jeku krize vlasti u FBiH.

"Nije provedena tenderska procedura niti je bilo javnog poziva. Osim toga, alarmantan je i podatak da je ova kompanija osnovana u aprilu 2012. te da, na osnovu toga, ona zasigurno nema reference koje bi opravdale potpisivanje bilo kakvog dokumenta s njom, a kamoli onog koji je vrijedan 5,2 milijarde eura", pojasnio je Jerlagić.

SBiH je još jednom pozvao premijera FBiH Nermina Nikšića da pojasni konkretne pojedinosti protokola i način na koji je došlo do njegovog potpisivanja.