BiH
26

Gojer: Na sceni je truhli plan Lagumdžija - Dodik

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) smatra da je Ustavni sud BiH nedavnom važnom odlukom, čija je suština da imovinom BiH može upravljati samo država, ne i entiteti, potvrdio kontinuitet državnosti naše zemlje i činjenicu da navedena imovina pripada građanima BiH.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Također je važna sudska odluka po kojoj bh. imovinom koja je predmet sukcesije bivše SFRJ upravlja država.

SBiH sad očekuje da izvršne i zakonodavne vlasti zakonski urede materiju denacionalizacije i restitucije, rekao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik SBiH Amer Jerlagić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Prva navedena odluka Ustavnog suda BiH donesena je po apelaciji Sulejmana Tihića, dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u vrijeme podnošenja apelacije, a Salem Halilović, generalni sekretar SBiH, koji se također obratio na pres-konferenciji, tvrdi da je ovdje u pitanju kontradikcija Sulejmana Tihića, "iznuđenog apelanta", jer je u vezi sa statusom državne imovine pokazao drugačiji angažman prilikom Prudskog i Banjalučkog sporazuma.

Jerlagić, predsjednik SBiH, naglašava da je iza njegove stranke sedam teških godina istrajne borbe za pitanje državne imovine, zbog čega je više puta i kažnjavana te čestita građanima BiH što su sudskim odlukama napokon dobili ono što im pripada.

Gradimir Gojer, potpredsjednik SBiH, govorio je i o angažmanu nove parlamentarne većine u Federaciji, "takozvane većine", kako je on naziva, jer je "predala na pladnju dio države BiH njenom najvećem protivniku Miloradu Dodiku".

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na sceni je "truhli plan Lagumdžija - Dodik" o podjeli i o tome da jednim dijelom zemlje suvereno upravlja jedan, a drugim drugi od njih, tvrdi Gojer i dodaje da se Republika Srpska više i ne spominje u kontekstu države BiH.

Za njegovu stranku kaže da je jedina istinski državotvorna i opoziciona i da će ostati čvrsto na putu opozicije sadašnjoj vlasti.

Gojer se osvrnuo i na provedbu odluke "Sejdić - Finci".

"Obećali su nam da je postignut dogovor o tome, a do danas se pokazalo da nije tačno. Ti obmanjivači naroda i građana BiH pokušavaju sijati klasičnu laž u političkom ambijentu BiH", rekao je Gojer o sadašnjoj vlasti i njenom angažmanu na provedbi presude u slučaju "Sejdić - Finci".