BiH
0

Gojer i Belkić pozivaju Valentina Inzka da podnese ostavku

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, Stranka za BiH oštro je osudila usvajanje Zakona o popisu stanovništva, smatrajući ga štetnim po državu BiH. Kako su kazali, narod treba znati da je nakon 15 mjeseci mrcvarenja dobio državu za Dodika.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Iz sekunde u sekundu politička situacija u BiH se usložnjava, jer pozicija, odnosno šestorka koja je dobila povjerenje glasača da izvede ovu državu iz ćorsokaka, Bosnu i Hercegovinu praktično uvodi u jedan po jedan novi ćorsokak, kazao je Gradimir Gojer, potpredsjednik Stranke za BiH, na početku današnje konferencije za medije.

“Današnje odluke koje će vjerovatno biti donesene u državnom parlamentu, praktički su realizacija Prudskog sporazuma za koji dobro znate šta smo mislili i onog trenutka kad se desio i šta mislimo danas. To je praktično odlazak u razgradnju države Bosne i Hercegovine” kazao je Gojer.

Beriz Belkić, poslanik u Parlamentu BiH, istako je kako se jučerašnjim usvajanjem Zakona o popisu stanovništva u Domu naroda, bez člana 48, ide ka prihvatanju rješenja koje je Dodik nametnuo.

“Mi smo analizu tog zakona radili nekoliko puta, učinili je javnom, zalagali se da taj popis bude po standardima eurostata, da tretira ekonomske i socijalne elemente, smatrajući da se, nakon etničkog čišćenja i genocida koji su se dogodili u zemlji, demografska kretanja nisu desila na prirodan način i da će ona biti upotrebljavana u loše svrhe. Insistiranje na nacionalnim i vjerskim odrednicama, koje su neobavezni elementi, jeste praktično namjera da se pomoću tih podataka neki projekti razgradnje države na neki način argumentiraju. Dakle, Zakon će biti usvojen na način koji smo mi kritikovali, osudili i označili štetnim po državu”, naglasio je Belkić.

Budžet BiH je posebna priča, dodaje Belkić.

"To je kršenje Ustava BiH koje i dalje traje, međutim, vladajuća šestorka će ustrajati u tome da se 2. februara ove godine priča o budžetu 2011. Opasno je reći da prvi put od Dejtona na ovamo Parlament BiH krši Ustav BiH. Šta god se desilo danas ili sutra, antiustavna je procedura", ističe Belkić.

Gojer je nakon toga kazao kako je Narod sretan, jer smo konačno dobili Vijeće ministara, neki budžet i finansiranja, ali su dužni reći šta smo ustvari dobili.

"Dodik je dobro naplatio, on praktično realizira svoj biznis projekt, kako ja nazivam Republiku Srpsku. Narod zna da je nakon 15 mjeseci mrcvarenja dobio državu za Dodika", jasno je kazao Gojer.

I drugi potpredsjednik Amer Jerlagić se osvrnuo na jučerašnji duel Dodika i Jovanovića.

"Moramo ukazati na to i poručiti Dodiku da 9. januara 1992. godine nije ustanovljena Republika Srpska, nego je tog datuma izglasana Republika srpskog naroda u BiH, koja nema veze sa Dejtonskom Republikom Srpskom. To je još jedno podvaljivanje srpskom narodu” navodi Jerlagić.

Na kraju je Gojer kritikovao i Međunarodnu zajednicu, nazvavši je "bezubim tigrom".

"Ovo je treuntak u kojem se pokazuje da je Međunarodna zajednica tigar sa papirnim zubima. Zato pozivam, u svoje ime, Valentine Inzka da podnese ostavku. On bi sada trebao građanima BiH polagati račune, a ne svojim korumpiranim mentorima iz Brisela", kazao je Gojer, a pozivu se pridružio i poslanik Belkić.