BiH
0

Godišnjica stradanja građana Sarajeva u ulici Jukićeva

FENA
Roditelji ubijene djece i građani Sarajeva posjetili su u nedjelju mjesto, u ulici Jukićeva na području općine Centar, na kojem je na današnji dan 1992. godine ubijeno pet osoba od čega dvoje djece, bliskih rođaka.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica kazao je Feni da su toga dana ubijena četiri člana iz obitelji Kujundžić.

U znak sjećanja na nevine žrtve postavljena je spomen ploča u ulici Jukićeva br. 69, u blizini mjesta na kojem su stradali, te im je odata počast.

"Bio je to izuzetno emotivan i dirljiv skup, a posebno je važno što je mnogo mladih prisustvovalo tom događaju", kazao je Grabovica.

Članovi Udruženja i građani Sarajeva u subotu su se okupili na mjestu stradanja Sarajlija u ulici Ilije Engela br. 13 na području općine Novi Grad.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.- 1995. raspolaže s relevantnom dokumentacijom o 530 djece do 18 godina koji su poginuli u Sarajevu tokom rata. Prikupljanje podataka o ubijenoj djeci bit će nastavljeno, ali navode da iz objektivnih ili subjektivnih razloga neće moći doći do podataka o svoj djeci koja su stradala u tom periodu u Sarajevu.