BiH
28

Godišnjica stradanja: Elvir poginuo igrajući košarku, Magdalena je ubijena dok je bježala iz grada

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Porodice, prijatelji i komšije, polaganjem cvijeća i prigodnim vjerskim činom, danas su odali počast žrtvama koje su, na današnji dan 1995. godine, poginule u ulici Geteova u sarajevskoj općini Novi grad.

Od granate ispaljene sa srpskih položaja 6. jula 1995. stradalo je pet osoba, među kojima i kompletna porodica Đoren, Hena, Magdalena i Božo.

Oni su tog dana krenuli da se uz pomoć UNPROFOR-a izmjeste iz grada, dakle trebali su otputovati iz opkoljenog Sarajeva. Najmlađa žrtva je Magdalena Đoren koja je u trenutku smrti imala svega pet godina.

Tog je dana stradao i 17-godišnji Elvir Ahmović, kao i Nijaz Bajramović.Sestra stradalog Elvira Lejla Ahmović je kazala da su se tog kobnog dana djeca igrala na igralištu. Njen brat Elvir je igrao košarku sa prijateljima.

"Tog dana sam bila na pijaci, dok sam se vratila granata je već udarila i bilo je šta je bilo. U pitanju su bile sekunde. Kad smo došle njega su već bili odvukli do bolnice gdje je i umro. Šestorica su bila na igralištu. Nikome nije ništa bilo, samo je on poginuo", prisjećala se Lejla kroz suze.

Lejla sa majkom živi u zgradi u neposrednoj blizini mjesta gdje je izgubila brata.

"Svaki dan i godina su sve gori. Nijedan dan ne mogu reći da je bolji. Kako godine prolaze sve mi je teže", kazala je Lejla.

Među prisutnima je bio i potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Ramiz Holjan koji je 1992. godine izgubio 13-godišnjeg sina Admira.

"Na današnji dan ovdje se dogodio zločin nad nedužnim civilima. Od zločinačke granate je ubijeno pet naših sugrađana od kojih je dvoje djece. Kada se djeca ubiju onda je to nešto strašno, to se ne može izmjeriti", poručio je Holjan.

Ističe, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 neće odustati od traženja da se kazne ratni zločini, da se zločinci privedu pred lice pravde i dobiju adekvatnu kaznu.

"Borimo se za to da se sva mjesta posjećuju, da se odaje počast nevino ubijenim jer je i zaborav vrsta zločina. Ne smijemo dozvoliti da se zaboravi šta se desilo za vrijeme agresije na ovu državu", poručio je Holjan.

Tokom 1.425 dana opsade Sarajeva, kojeg su u okruženju držale srpske vojne, policijske i paravojne formacije iz Srbije i BiH, ubijeno je 1.600 djece i ukupno 11.451 osoba. Svakog dana opsade, u Sarajevu je u prosjeku ginulo osam ljudi, a među njima i jedno dijete. Ranjeno je 14.946 najmlađih Sarajlija.