BiH
0

Godišnjica stradanja 54 Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

FENA
U MZ Vrbanja kod Bugojna danas će biti obilježena petnaesta godišnjica od stradanja 54 bošnjačka civila koje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na svirep način ubili u periodu od 17. do 28. jula 1993. godine.

Njihova, većinom izmasakrirana tijela, pronađena su u pet masovnih grobnica u rijeci Vrbas i pored nje, te u nekoliko pojedinačnih grobnica na livadama i drugim lokacijama.

U znak sjećanja na nevino stradale Bošnjake Vrbanje kod spomen-obilježja u ovom naselju u 12 sati bit će proučena Fatiha. Prigodan vjerski program bit će upriličen u mjesnoj džamiji.

U organizaciji Udruženja logoraša Vrbanje bit će otkrivena spomen ploča koja će trajno svjedočiti o torturama kroz koje su prošli zarobljeni Bošnjaci, njih 45, u logoru „Akvarijum“, kafani „Ritmo“ i drugim mjestima gdje su zlostavljani na različite načine.

Najmlađi logoraš Vrbanje bio je dvogodišnji Dino Karabeg, koji je u grupi s nekoliko učenika i studenata bio zarobljen u jednom od vrbanjskih logora.

Tradicionalna manifestacija „Šehidima dova - živima opomena“, koju i ove godine organizira Medžlis Islamske zajednice Bugojno, završit će obilaskom mezarja.