Položeno cvijeće na grob
0

Godišnjica smrti glumca Žana Marolta

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na gradskom groblju Bare i minutom šutnje, u prisustvu članova uže obitelji, odala počast glumcu Žanu Maroltu koji je preminuo na današnji dan prije godinu dana.

Žan Marolt bio je jedno od omiljenih lica filmske industrije, ali i pozorišta. Bio je veliki glumac i čovjek.

Rođen je u Sarajevu 25. septembra 1964. godine. Od 1992. godine bio je stalni član Kamernog teatra 55, ali je radio i na scenama Narodnog pozorišta i Sarajevskog ratnog teatra. Ostvario je brojne uloge u predstavama kao što su "Buba u uhu", "Umri muški", "Kidaj od svoje žene", "Ujak Vanja" i brojnim drugim, kojih je do svoje smrti ostvario više od 30.

Ostaće upamćen i po ulogama u filmovima "Inat", "Tunel", "Mliječni put", a u stranim filmovima "Lov u Bosni" i "Nema problema" talijanskog reditelja Giancarla Bocchija.

Godine 1997. za ulogu u TV filmu "Elvis" dobija nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je u francuskom gradu Anžeru proglašen i najboljim mladim glumcem Evrope.

Kritičar Vojislav Vujanović za Marolta je kazao kako je "glumac specifičnog senzibiliteta, koji se ne da porediti i predstavlja beskrajnu dragocjenost za bosanskohercegovački teatar".

Gledatelji u Bosni i Hercegovini i regionu zasigurno će ga pamtiti i po ulogama u filmu "Dobro uštimani mrtvaci", zatim, domaćim humorističkim serijama "Lud, zbunjen, normalan" i "Viza za budućnost", a najmlađi po ulozi profesora u emisiji "Lutkokaz" na FTV.