BiH
0

Godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

FENA
Nizom prigodnih aktivnosti danas će biti obilježena 14. godišnjica pogibije istinskog heroja i gazije s Drine Zaima Imamovića, komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, posthumno odlikovanog najvišim ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan".

Legendarni komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. u 34. godini na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojska greda - lokalitet Treskavice. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarenju svog životnog cilja - spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Prvi put godišnjica njegove pogibije bit će obilježena putem Ministarstva za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), a svoj doprinos dat će i goraždanski Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja te Kanton Sarajevo i Općina Hadžići.

“Sjećanje na ovog istinskog i velikog heroja i čovjeka nije palo u zaborav, ali su u proteklim godinama obilježavanje godišnjice uglavnom organizovali njegovi saborci, rodbina i prijatelji, a prvi put ove godine organizaciju je preuzelo resorno ministarstvo.

U 12 sati planiran je obilazak mezara u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a nakon toga posjeta kasarni u Pazariću koja nosi ime ovog legendarnog komandanta s Drine. Tu će se ujedno odati počast i rahmetli Hasanu Turčalu Brzom te njegovim saborcima koji su dali ono najvrednije za slobodu koju danas imamo, svoje živote“, kazao je Feni ministar za boračka pitanja Dževad Adžem uz napomenu da je svim zainteresovanim građanima BPK-a omogućen organizirani odlazak u Sarajevo i Pazarić te da će sve troškove snositi ovo ministarstvo.

Zaim Imamović rođen je u selu Poratak kod Ilovače, općina Goražde. Jugoslavensku narodnu armiju napustio je u činu kapetana prve klase. Službovao je u Sloveniji, koju napušta onih dana kada je tamo započeo rat. Ljubav prema zavičaju, odmah na početku rata u BiH, vraća ga njegovim istočnobosanskim vrletima. U maju 1992. u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu čiji je bio komandant.

Hrabrost, stručnost i ogromno zalaganje u borbi, u januaru 1995. godine dovode Zaima Imamovića na odgovornu dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, na kojoj je ostao sve do smrti. Do tada je u borbama četiri puta ranjavan.