BiH
459

Godišnjica pogibije generala Arifa Pašalića

Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja ARBiH HNK danas je polaganjem cvijeća I učenjem fatihe na mostarskim Šehitlucima obilježena Šestnaest (16) godišnjica od tragične smrti brigadnog generala Arifa Pašalića.

Na mezar rahmetli Arifa Pašalića cvijeće su položile članovi njegove porodice te brojne delegacije udruženja prositeklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata.

"Arif Pašalić je ličnost koja je doprinijela da se objedni borba protiv neprijatrlja koji su bili nahrlili na BiH i bošnjački narod. Nije klonuo nijednog trenutka I kad je bilo najteže kad je Mostar bio u totalnom okruženju”, kazao je u svom obraćanju brigadni general Mustafa Polutak, jedan od četiri ratna komandanta 4. korpusa ARBiH.

Arif Pašalić je rođen u mjestu Janjići kod Zenice. Bio je bivši aktivni oficir JNA. Završio je Vojnu podoficirsku školu, a zatim vojnu akademiju u Zadru, te je poslije kratkog službovanja u Zagrebu postavljen na dužnost komandira baterije u 200 divizionu u Bihaću gdje je napredovao do čina majora i funkcije operativno-nastavnog oficira 200 vazduhoplovne baze u Bihaću.

Nakon toga premješten je u garnizon Mostar 171 vazduhoplovnu bazu gdje je napredovao do čina potpukovnika i funkcije načelnika štaba 171 vazduhoplovne baze.

Komandno štabnu akademiju zavrsava u Beogradu. Arif Pašalić je napustio JNA u martu 1992. u činu potpukovnika.

U aprilu 1992. godine Arif Pašalić dolazi u Mostar gdje se stavlja na raspolaganje lokalne Teritorijalne odbrane. Odmah se uključuje u borbe protiv agresora i formira Samostalni bataljon odbrane Mostar. 17. novembra 1992. godine formira 4. korpus Armije BiH i postaje njegov prvi komandant.

U toj funkciji ostaje sve do novembra 1993. godine. Postaje general u Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Oko 21:00 sati, 26.aprila 1998. godine Arif Pašalić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17Mostar - Sarajevo, u naselju Drežnica.

Trostruki udes se desio kada je general Pašalić iz Mostara putovao prema Sarajevu sa suprugom. U sudaru su učestvovali Pašalićev džip, putničko auto i kamion. Ovdje se mora napomenuti da se udes desio pod veoma sumnjivim okolnostima poslije njegovog svjedočenja u Haškom tribunalu, gdje je počeo objašnjavati cijelu situaciju na Mostarskom ratištu.

Na ponovno svjedočenje nije se pojavio jer je nastradao, a poznata je registracija vozila učesnika u udesu, samo imena vlasnika i ljudi u udesu ostali su u tajnosti Mostarske policije. U ovom udesu bitno je spomenuti da su bili i očevici udesa, te da mu je supruga Hafiza preživjela udes i ona se nalazila u kobnom automobilu.

Arif Pašalić je ukopan 30. aprila 1998 na mezarju Šehitluci u Mostaru.