In memoriam
0

Godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Sarajevo-x.com
Razija i Džemal Bijedić
Razija i Džemal Bijedić
Na današnji dan prije 33. godine poginuo je jedan od najuglednijih bosanskohercegovačkih političara, Džemal Bijedić. On i njegova supruga Razija, te još šest članova posade, stradali su u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine na putu iz Beograda ka Sarajevu.

Džemal Bijedić je rođen 12. aprila 1917. godine u Mostaru gdje je i završio svoje osnovno obrazovanje. Poslije završene srednje škole Bijedić odlazi u Beograd gdje je studirao pravo, te se još kao omladinac, tačnije 1939. godine priključuje Savezu komunista.

Početkom Drugog svjetskog rata Bijedić odlazi u Partizane, gdje je ostao do posljednjeg dana borbe, odnosno do proglašenja kraja rata 1945. godine.

Po završetku rata Bijedić je imenovan za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vlade Bose i Hercegovine, a 1948. godine postaje načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH.

Tokom svog života bio je na brojnim funkcijama, a njegova posljednja funkcija bila je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ na koju je imenovan 1971. godine.

Bijedić je važio za uglednog političara i velikog čovjeka i gospodina. Bio je poznat po tome što se u javnosti uvijek pojavljivao u pratnji svoje supruge Razije, a to se uvijek karakteriziralo odrazom njegove građanske kulture.

Bio je vrstan političar koji je djelovao državnički, a ne ideološki. Bio je prvi uz Tita i bio je čovjek kojem su vjerovali svi. Veliki političar koji je zastupao ravnopravnost naroda i nacija, ali i čovjek koji je uspio priskrbiti Bosni i Hercegovini ravnopravnu poziciju s ostalim republikama.

Bio je organizator nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, te gradskih kanalizacija i telekomunikacija.

U svojoj kratkoj političkoj karijeri susreo se sa brojnim važnim svjetskim državnicima tog vremena kao što su Mao Tse-Tung,Gerald Ford, Leonid Brežnjev i drugi. Mnogi su ga već smatrali Titovim nasljednikom, no nažalost Bijedić je poginuo 18. januara 1977. godine na vrhuncu svoje karijere.

Iako su za pad aviona okrivljeni loši vremenski uvjeti, sve do danas nisu prestale špekulacije o uzrocima te avionske nesreće. Svojevremeno, bilo je priče i o umješanosti Titove supruge Jovanke Broz u ovu avionsku nesreću, međutim sva dokumentacija o pogibiji Džemala Bijedića nalazi se u Beogradu, a svi dosadašnji upiti za njenim otvaranjem su odbijani.