BiH
0

Godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

FENA
Na današnji dan 1995. godine od jedne granate ispaljene sa položaja Vojske RS-a stacioniranih na planini Ozren dogodio se stravičan masakr u samom centru Tuzle. Ubijena je 71 osoba prosječne starosti oko 23 godine dok je 124 uglavnom mladih osoba teže ili lakše ranjeno.

Za ovaj zločin ni dvanaest godina od kada se dogodio još uvijek niko nije odgovarao. Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli još 1998. godine podnesen je zahtjev za provođenje istrage protiv devet osumnjičenih za ispitivanje odgovornosti o ovom ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva. Istraga još uvijek traje a krajem prošle godine u nju su uključeni i pripadnici SIPA-e. Podizanje optužnice i procesuiranje zločinaca počet će nakon što državno tužiteljstvo ocjeni predmet odnosno odredi koji će sud voditi proces.

Nizom komemorativnih aktivnosti u Tuzli se od ranih jutarnjih sati obilježava dan masakra nad mladićima i djevojkama Tuzle. Članovi porodica poginulih, prijatelji, delegacije kantonalnih i općinskih vlasti, mnogobrojnih vladinih i nevladinih organizacija i građani polažu cvijeće i vijence na Aleji mladosti na Slanoj Banji ali i mjestu stradanja omladine Kapiji.

Centralna komemoracija će, kao i svake godine, biti održana večeras u 20.30 sati Uz podsjećanje na ovaj događaj komemoracija će biti posvećena i svim civilnim žrtvama rata u Tuzli u periodu od 1992. do 1995. godine.