16 dana aktivizma
0

Godišnjica Konvencije o uklanjanju diskriminacije žena

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Fondacija Jedan svijet - platforma za JI Europu (owpsee) vas poziva da se, u sklopu svojih i aktivnosti drugih organizacija uključite u kampanju obilježavanja 30. godišnjice Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

Prije trideset godina generalno vijeće Ujedinjenih Naroda usvojilo je Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women - CEDAW). Konvencija, do danas potpisana od strane 185 zemalja, sačinjena je od 30 članaka koji identificiraju određena područja diskriminacije i predlažu načine njenog otklanjanja.

Povodom 30. godišnjice ove Konvencije želimo proslaviti uspjehe u borbi protiv mnogih oblika ugnjetavanja i isključivanja žena, ali i podsjetiti institucije i društvo koliko još preostaje da se učini. Ne dopustimo da prođe još trideset godina prije nego što Konvencija bude u potpunosti implementirana, navodi se u saopštenju.

Tokom kampanje 16 dana aktivizma cilj je uključiti čim više dionika civilnog društva, a posebno djevojaka i žena, da razmisle o problemu nasilja u IKT-u u njegovom najširem kontekstu.

Želja owspee-ja je da promovira, planira, oblikuje i implementira ovu kampanju u regionu JI Europe te da u istu uključi što veći broj organizacija i pojedinaca/ki, bez obzira na uključenost i nivo znanja i upotrebe IKT-a. Različiti oblici učešća za organizacije i pojedince/ke, zavisno od nivoa znanja i ekspertize u upotrebi IKT-a čini ovu kampanju interesantnom i dostupnom svima.

Više informacija o ovoj ali i o ostalim kampanjama u regionu i svijetu na www.oneworldsee.org, www.kampanjainfo.org