BiH
0

Godišnjica haške optužnice protiv Karadžića i Mladića

FENA
Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik bh. entiteta Republike srpske ostaje enigma, kao i mjesto gdje se skriva, konstatira u nedjelju njemačka novinska agencija DPA povodom 11. godišnjice otkad je Haški tribunal podigao prvu optužnicu protiv Karadžića i generala Ratka Mladića.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu je 24. jula 1995. podigao optužnicu protiv Karadžića i komandanta Vojske RS-a Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja rata.

Tužilaštvo je podiglo drugu optužnicu protiv Karadžića i Mladića u novembru 1995. godine u vezi sa slučajem Srebrenica, masakrom oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Optužnica je dopunjena 2000. godine za Karadžića i 2002. godine za Mladića.

U svjetskim medijima se mnogo spekulira o mjestu boravka Ratka Mladića, dok Karadžić ostaje enigma i niko ne zna gdje bi mogao biti, primijetio je sarajevski dopisnik DPA.

"Ne znam gde se nalaze Karadžić i Mladić i zasad nemam nikakvog razloga vjerovati da se njih dvojica nalaze u BiH", rekao je medijima u Sarajevu komandant snaga EU-a u BiH (EUFOR) talijanski general-major Gian Marco Chiarini.

Tajna služba EUFOR bi sigurno znala, dodao je on, da se dvojica najtraženijih bjegunaca nalaze u BiH.

Predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević smatra kako "ne postoji politička volja da Karadžić i Mladić budu uhapšeni, jer da je postojala, oni bi bili uhapšeni još prije 11 godina dok su se nalazili u Bosni".

Memišević je također rekla kako veruje u "teoriju zavjere", prema kojoj je "Karadžić napravio dogovor s američkim zvaničnicima da jednostavno nestane iz političkoga i javnog života BiH, kao i iz RS-a, u zamjenu za slobodu".

Politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić, koja vjeruje da će naročito EU insistirati na hapšenju Karadžića i Mladića, smatra da je "ključ" problema u dugoj tradiciji srpskoga, ali i drugih naroda na Balkanu, a to je poštovanje vojnika.

"Srpski narod mnogo više poštuje Mladića nego Karadžića, jer je Mladić bio vojnik... Njegovo eventualno hapšenje bi bilo veći problem nego hvatanje Karadžića," ocijenila je Topić.

"Pored toga, njegova (Karadžićeva) popularnost je pala kada se pročulo da je počinio različita krivična djela protiv vlastitog naroda", smatra Topić.